Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

Thatcher lánya anyja demenciájáról ír

Thatcher lánya anyja demenciájáról írA volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher lánya visszaemlékezéseiben arról beszél, hogyan küzd édesanyja azért, hogy a legegyszerűbb tényekre visszaemlékezzen.

Carol Thatcher azt írja, hogy édesanyja a legrosszabb napjain alig tudja befejezni a mondatait, időnként azonban megvillantja régi önmagát, különösen amikor miniszterelnökként eltöltött időszakáról beszél.

„Mindig úgy gondoltam rá, mint aki kortalan, időtlen és 100 százalékos törhetetlen öntöttvas” – írta Carol Thatcher A Swim-On Part In The Goldfish Bowl című visszaemlékezéseiben, mely a Sunday napilapban jelent meg sorozat formájában. „Korábban semmit sem kellett kétszer elmondani neki, mert mindent elraktározott hiheteten memóriabankjában. Egyszer azonban Anya elkezdte ugyanazokat a kérdéseket feltenni újra meg újra, és nem is tudta, hogy ezt teszi.”

Arról is írt, hogyan felejti el édesanyja újra és újra férje, Denis 2003-ban bekövetkezett halálát. „Újra meg újra el kellett mondanom neki a rossz hírt. Valahányszor végül megérti, hogy férje több mint 50 év közös élet után elhunyt, szomorúan rámnéz, és annyit mond: ’Ó’, és pedig alig bírok uralkodni magamon. „Mindnyájan ott voltunk” – kérdezi ilyenkor lágyan. Carol Thatcher azt is felidézi, hogy amikor valamelyik barátja Mihail Gorbacsovról kérdezi, „visszakapcsol a Vaslady üzemmódba”.

A Vaslady becenévvel illetett Thatcher Nagy-Britannia első és eddig egyetlen miniszterelnök asszonya, aki 1979. és 1990. között töltötte be a tisztséget. A most 83 éves politikus asszony 2002-ben egy sor kisebb stroke-ot követően orvosai tanácsára felhagyott a nyilvános szerepléssel.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Kapcsolódó kifejezések: Thatcher  demencia  elbutulás  vaslady 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!