Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Rákellenes zombigént találtak az elefántokban

rákellenes zombigénMegfejtették, hogy miért ritka az elefántok között a daganatos megbetegedés.

„Élőhalott" gén

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy az elefántok miért ellenállóbak a többi állatnál a rákos megbetegedésekkel szemben. Egy új vizsgálat szerint a megoldást egy „élőhalott" génnél kell keresni - írja a 24.hu.

A Chicagói Egyetem munkatársainak új kutatása segíthet megoldani az elefántok nagy rejtélyét – számol be a Science Alert. A felfedezés ráadásul a Richard Petóról elnevezett Peto-paradoxon feloldásához is közelebb viheti a szakértőket. Az ellentmondás lényege, hogy elméletileg minél több sejtje van egy állatnak, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a szervezetében rák. Bár az elképzelés az adott fajon belül igaz – a nagyobb testű kutyák például hajlamosabbak a daganatos megbetegedésekre -, az eltérő fajok közt már nem áll fenn az összefüggés.

DiabFórum magazin

Peto-paradoxon - az elefántok remek példák

rákellenes zombigén

Az állatoknál a halálesetek 5 százaléka köthető rákhoz, míg a méretre jóval kisebb embereknél ugyanez az arány 11-25 százalékot jelent. Egy 2015-ös tanulmány egy speciális génben vélte felfedezni az elefántok rákellenes védelmének okát. A TP53 olyan anyagot állít elő, amely képes kimutatni a sejtekben a DNS-károsodást, majd vagy a hibák kijavítására, vagy önpusztításra serkenti az érintett sejtet. A legtöbb állatban a gén két másolatban fordul elő, az elefántokban azonban húsz másolat található.

További részletek a 24.hu oldalán

Kapcsolódó kifejezések: Peto-paradoxon  TP53  daganatos betegségek  elefántok  genetika 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!