Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Tíz év, mire embert kezelhetnek az új rákterápiával

cancer 50373196Míg az egérkísérletektől emberi kipróbálásig eljut egy szer, akár 10 év is eltelhet.

Az a friss hír, amit a média egy része úgy tálalt, hogy megvan a rák ellenszere, nagyon káros, és feleslegesen táplál reményeket a daganatos betegekben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gundy Sarolta rákkutató, az Országos Onkológiai Intézet volt osztályvezetője. A szakembert a rák közelgő világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a lap azzal kapcsolatban kérdezte, hogy a napokban több médium is félrevezető címekkel számolt be róla: stanfordi kutatók eredményesen teszteltek különböző molekulákat rákos egereken. Azt állítják, hogy a keverék embereknél is hatékony lesz, többféle ráktípusnál is, de erre egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékok.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyedi méltányosság alapján több esetben is engedélyezi egy évben az innovatív szerek alkalmazását. Stádiumfüggő, hogy ki kaphat ilyen gyógyszereket, és az is fontos, hogy egy 20 éves vagy több más betegséggel is küzdő 80 éves betegen segít-e az egyébként több millió forintos gyógyszer.

A betegséget „gyógyító" kütyük és gyógyhatásúnak nevezett alternatív szerek folyamatos jelenlétével kapcsolatban megjegyezte: sokan elhiszik, hogy ezek a „csodaszerek" meggyógyítják őket, és emiatt orvoshoz sem feltétlen mennek el. Így pedig könnyen menthetetlen állapotba kerülnek. Kiderült az is: a 65 év alattiak körében a halálozások közel 40 százalékát daganatos megbetegedés okozza. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a rák számít fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember ebben hal meg.

Rák elleni világnap 2018

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: szeretnék felhívni a figyelmet a társadalom és az egyén felelősségére is, hiszen a rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető mozgással és egészséges életmóddal. De azokra is jótékonyan hat a mozgás, akik szervezetében már megjelent a daganat.

A rák elleni világnapot február 4-én tartják, és minden évben más-más (rész)témára koncentrálnak a szervezők, idén ez a mozgás.

A mozgás – a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dokumentuma szerint – minimum 30 százalékos arányban játszik szerepet a daganatok megelőzésében.

 

Kapcsolódó kifejezések: rák elleni világnap  rákgyógyítás  rákterápia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!