Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Új antitestalapú terápia migrénrohamok ellen

migrénA világon minden hetedik ember rendszeresen küzd migrénnel, ami a nőknél ráadásul háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. A migrénnel küzdők örömére azonban jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú új terápia, amit most először direkt a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy az idegrendszer szabályozásában szerepet játszó egyik fehérje, a CGRP neuropeptid közrejátszik a migrénes fejfájás súlyosságában, valamint a rohamot kísérő fény és hangérzékenység jelentkezésében. Ezért jelenleg négy vállalat is olyan ellenanyag kifejlesztésén dolgozik, ami képes semlegesíteni a CGRP-t: az antitestek egy része hozzátapad a fehérjéhez, másik részük blokkolja az agysejt azon részét, amellyel a CGRP interakcióba lép - írja az index.hu.

Migrénrohamok - Két kísérlet, két hatóanyag

A londoni King's College Hospital szakemberei az ellenanyagok közül kettőt teszteltek klinikai körülmények között, eredményeiket pedig a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelentették meg.

A Novartis által gyártott erenumabot 955 olyan betegen tesztelték, akik átlagosan havi nyolc napig szenvedtek migréntől. Az eredmények szerint az ellenanyaggal kezelt páciensek 50 százalékánál felére csökkent a havi migrénes rohamok száma. Azonban az alanyok nagyjából 27 százalékánál terápia nélkül is nagyjából ugyanilyen csökkenést figyeltek meg a kutatók, ami a neurológiai betegség természetes változékonyságát mutatja.

A Teva Pharmaceuticals által gyártott fremanezumab hatóanyag tesztelésében 1130 olyan páciens vett részt, akiknél havi 15 napnál többször jelentkezett migrén. A kezelés után az alanyok nagyjából 41 százalékánál felére csökkent a migrénes napok száma, míg az ellenanyagot nem kapott pácienseknél ugyanez az arány 18 százalék volt.

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kezelés csökkenti a fejfájások gyakoriságát és súlyosságát is, sőt: az adatok egy része azt sugallta, hogy a páciensek egyötödénél egyáltalán nem jelentkezett migrén a kezelés után.

A kutatók reményei szerint a CGRP-t célzó ellenanyagok kevesebb mellékhatással fognak járni, mint a korábban használt kezelés módok (emiatt azonban jóval drágábbak is), és további kutatásokra lesz szükség a módszer hosszú távú hatásainak megállapításához.

 

Kapcsolódó kifejezések: migrén 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!