Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

Fél óra alatt kimutatható a szívinfarktus

ekg 158177 1280Ha mindennapossá válik a használata, 15-30 percen belül megbízható eredményt adhat a kardiológusoknak a szívinfarktus diagnosztizálásában egy új vérvizsgálat, amelynek klinikai próbait svájci, olasz és spanyol kórházakban végezték.

Gyors eredményt adó, egyetlen vérvizsgálat diagnosztizálhatja a szívinfarktust

A londoni King's College szakemberei a Circulation című folyóiratban mutatták be a cMyc-vizsgálatok eredményeit.

Színinfarktus után a kardiális miozin kötő fehérje C (cMyC) szintje a vérben jóval gyorsabban emelkedik és magasabb szintre, mint a troponin fehérje szintje. Ez azt jelenti, hogy az új vérvizsgálatot az orvosok a szívinfarktus azonnali kizárására nagyobb arányban használhatják - írták a kutatók tanulmányukban.

A kutatók a klinikai tesztekben összehasonlították a troponin és a cMyC vérvizsgálatok eredményességét mintegy kétezer betegnél, akiket akut mellkasi fájdalommal szállítottak sürgősségei osztályokra.

Az új, sMyC vérvizsgálat jobb eredményt adott a szívinfarktus diagnózisában a mellkasi fájdalmak jelentkezésének első három óráján belül.

DiabFórum magazin

Az EKG gyorsan képes kimutatni a súlyos szívinfarktusokat, de nem a legjobb eszköz arra, hogy kizárja a kisebbeket, amelyek szintén lehetnek életveszélyesek. Jelenleg a mellkasi fájdalmakkal jelentkező betegeknél vérvizsgálattal mérik a troponin fehérje szintjét. Ám azt három óra múlva újra el kell végezni, hogy a szívizom-károsodás jelei láthatóvá váljanak.

Thomas Kaier, a tanulmány egyik vezető szerzője, a londoni St Thomas' Kórház szakembere a BBC News-nak elmondta: kutatásunk megmutatta, hogy az új teszt képes megnyugtatni több ezer beteget egyetlen vérvizsgálattal, és drága kórházai ágyakat szabadíthat fel a sürgősségi osztályokon és a kórházaik kórtermeiben szerte az országban. Ha használata mindennapossá válik, 15-30 percen belül megbízható eredményeket ad. Jelenleg azonban még csak kutatásokban használják - tette hozzá.

A brit szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, de úgy vélik, hogy az új vérvizsgálat öt éven belül felválthatja a troponin vizsgálatokat a kórházakban.

 

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!