Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Hatásos a zikafertőzés elleni méhen belüli kezelés az egereknél

Zika virus 3DEgy amerikai kutatócsoport sikerrel tesztelt egereken egy olyan antitest-terápiát, amelynek továbbfejlesztett változata védelmet nyújthat a méhen belül azoknak a babáknak, akiknek édesanyja zika vírussal fertőződött a várandósság idején.

A szakemberek olyan páciensek vérsejtjeinek felhasználásával dolgozták ki az antitest-terápiát, akik a közelmúltban fertőződtek meg, majd sikeresen legyőzték a vírust - írta a BBC News.

A Nature című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az egereken végzett kísérletekben a kezelés hatására jelentősen csökkent az anyaállat vérében keringő és a méhlepényen keresztül az utódhoz eljutó zika vírusok mennyisége. A terápiával kezelt nőstények kicsinyeinek születésekor kisebb mértékben volt károsodott a placenta és a világra jött egerek nagyobbak voltak, mint a terápiában nem részesült anyaállatok kicsinyei.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy évekig tartó tesztelésekre lesz szükség annak kiderítésére, hogy a módszer biztonsággal és hatékonyan használható-e a zika vírussal fertőzött várandós nőknél. Addig is, más kutatók a zika vírus elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

Laura Rodrigues, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa szerint egy zika vírussal fertőzött nőnek jelenleg nincs lehetősége kezelésre. "Még ha egy nap a kezünkben is lesz egy vakcina, amely védelmet nyújt a zika vírus ellen, mindig lesznek, akik megfertőződnek. Számukra pedig egy ilyen antitest-terápia lehet a segítség" - tette hozzá a szakember.

A szúnyogok terjesztette zika vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb és különösen a terhes nőkre veszélyes, mivel mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbá szilárd tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zika vírus Guillain-Barre-szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő.

Kép: WIKIMEDIA, MANUEL ALMAGRO RIVAS

 

Kapcsolódó kifejezések: antitest-terápia  kóros kisfejűség  zika vírus 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!