Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

USA - Ugrásszerűen megnőtt az áttétes prosztatarák esetek száma tíz év alatt

Prostate cancerTíz év alatt 72 százalékkal megnőtt az áttétes prosztatarákesetek száma az Egyesült Államokban a Northwesern University új tanulmánya szerint.

A Nature című tudományos folyóirat Prostate Cancer and Prostatic Diseases című kiadványában kedden közzétett tanulmány készítői a nemzeti rák adatbázis információit elemezték a 2004-2013-as időszakból, amikor 767 550 prosztatarákos esetet jegyeztek fel 1089 amerikai egészségügyi intézményben.  

Az új esetek száma legnagyobb mértékben - 92 százalékkal - az 55-69 évesek körében nőtt. Ez a magasra szökés különösen aggasztja a szakembereket, mivel a férfiak ezen korosztályában irányul a legnagyobb figyelem a prosztatarák-szűrésre és a korai stádiumban lévő betegség kezelésére.

Az is aggodalomra ad okot a kutatók szerint, hogy a 2013-ban áttétes prosztatarákkal diagnosztizáltak esetében a PSA átlagos szintje 49 volt, ami majdnem kétszerese a 2004-ben diagnosztizáltak PSA szintjének (25). Ez azt jelzi, hogy a betegséget súlyosabb stádiumban fedezték fel.

A prosztatarák a szűrések ellenére agresszívabb lett

"Egyik feltevésünk az, hogy a betegség a szűrések ellenére agresszívabb lett. A másik az, hogy a szűrési irányelvek lazulásával a betegség jóval előrehaladottabb stádiumban van, amikor diagnosztizálják. Valószínűleg mindkettő igaz lehet. Nem tudjuk bizonyosan, de ez áll jelenlegi kutatásunk középpontjában" - idézte a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál Edward Schaeffert, a Nortwestern Egyetem urológiai tanszékének vezetőjét.

Növekszik a betegség agressszívebb típusa, erre utal az a tény, hogy 2013-ban jóval magasabb PSA-szinteket mértünk az áttétes prosztatarákos eseteknél, mint 2004-ben - tette hozzá a szakember.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: prosztatarák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!