Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

A zenét is érzékelik „újrahangolt” implantátummal a hallássérültek

Cochlear ImplantátumRészlegesen a zenét is érzékelik az implantátum segítségével halló betegek egy új eljárás révén, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. A beültetett készülék eddig ugyanis csak beszéd értésére volt alkalmas.

A műtét előtt gyakran egyetlen hangot sem hallottak azok a betegek, akiken az úgynevezett cochleáris implantátum (CI) beültetése segített. Ezzel a páciens érzékeli a zajokat, gyakran a beszédet is érti, ám a zene eddig nem jutott el hozzá.

A Washingtoni Egyetem kutatói azonban most új, hangminőséget javító eljárást dolgoztak ki, a zene nem hangzik többé vaklármának - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering című szaklapban megjelent tanulmányt.

Les Atlas elektromérnök, a kutatás vezetője, aki részben szintén elvesztette hallását, elmondta, a CI-vel hallók jól értik a beszédet, ha egyébként csönd van, és csupán egyetlen ember beszél, ám ha zene szól, zajos a szoba, vagy ha egyszerre többen beszélnek, nehézkessé válik a hallás és a beszédértés. Az új módszernek a zene érzékelése volt a célja, mert úgy vélik, ha a muzsikát sikerül érzékelhetőbbé tenni, akkor a lármás környezetben elhangzó beszéd is érthetőbbé válik.

Az implantátummal hallók az új eljárással a hangszerek hangját már meg tudják különböztetni. Felismerik, ha gitár szól, és azt is, ha gyorsan vagy lassan játszik rajta a zenész. A dallamot azonban még az új eljárás segítségével sem lehet érzékelni, ez a következő fejlesztés célja lesz.

A cochleáris implantátum a fül külső részére erősített mikrofonnal a belső fül hallóidegeihez kapcsolt eszközbe közvetíti a hangot. A hallott hangok skálája azonban csupán töredéke annak, amit az egészségesen halló ember érzékel. Annak, akinek a hallóidegei károsodtak, mégis ez az egyetlen reménye, hogy a hangok világának részese lehessen.

Az új eljárást kilenc, implantátummal halló beteg segítségével tesztelték, majd az esetleírásokon kívül számítógépes stimulációval reprodukálták, mit hallhattak a betegek. Atlas szerint a hangok összeolvadnak, lehetetlen kivenni a dallamot. Érzékelik, hogy valaki énekel, ám hogy férfit vagy nőt, baritont vagy szopránt hallanak, nem tudják megmondani.

A zenét a hangmagasság és a hangszín jellemzi. A hangok magasságával jellemezhetők a dallam hangjai és a beszéd hanglejtése. A hangszín a hangszerek hangzása közti különbséget adja meg. Ha például oboán szólaltatják meg a normál A hangot, az más, mintha trombita játszaná pontosan ugyanazt a hangot. Atlas és kollégái a hangmagasság és a hangszín érzékelésén igyekeztek javítani. Módszerükkel a legtöbb beteg által érzékelt egy oktávot három oktávra sikerült kibővíteni.

MTI

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!