Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Ígéretes eredmények a bélrák leheletből való szűrésével

breath splAz esetek több mint háromnegyedében sikeresen diagnosztizálta a páciensek leheletéből a bélrákot egy új típusú szűrőteszt.

A vizsgálati eljárásban a műszer olyan vegyületeket észlel, amelyeket a daganat aktivitása nyomán lehelnek ki az érintett betegek. A British Journal of Surgery című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői szerint 76 százalékos biztonsággal állapította meg a teszt, hogy van-e a vizsgált személynek béltumorja.

Légzésteszten más betegségek esetében is dolgoznak a kutatók, használata szóba jöhet például a tuberkulózis, a cukorbetegség és különböző típusú rákbetegségek diagnózisánál is.


Jelenleg székletvizsgálattal tesztelik a bélrákot, ám a vér jelenléte a székletben nagyon sok esetben nem jelent valójában rákbetegséget, ezért ilyenkor további, invazív vizsgálatokat végeznek el.


A cikk a reklám után folytatódik

A leheletteszt azon alapul, hogy daganat jelenlétében specifikus szerves vegyületek keletkeznek a szervezetben, amelyek egészséges embereknél kis valószínűséggel vannak jelen.


A dél-olasz Bari városának kórházában Donato Altomare és kutatótársai 37 bélrákos páciens, valamint kontrollként 41 egészséges ember leheletét elemezték az új módszerrel. Az első tesztek 85 százalékos biztonsággal azonosították a rákbeteg embereket, a későbbi követéses tesztekkel együtt pedig átlagosan 76 százalékos pontosságú volt a módszer – olvasható a BBC honlapján.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: légzésteszt  szűrővizsgálat  vastagbélrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!