Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

Egy szívdobbanásból kiderül, ki vagy!

HeartEKGNémet tudósok szerint már egyetlen szívdobbanás is rengeteget elmondhat személyiségünk bizonyos jegyeiről.

A szívritmus váltakozása bizonyos személyiségjegyekhez köthető

A kutatók a szív elektromos aktivitásának mintázatait vizsgálva rájöttek, hogy a szívritmus váltakozása bizonyos személyiségjegyekhez köthető. Az érzelmileg labilis, szorongásra és depresszióra hajlamos emberek szívritmus-mintázata például élesen elkülönül azokétól, akik alapvetően pozitív beállítottságúak és vidám alaptermészetűek. A szív elektromos aktivitásából a tudósok az empatikus és beleérző képességekre is tudtak következtetni.

A szakértők szerint ezzel a módszerrel a mostaninál (kérdőívek) sokkal objektívebb módon és pontosabban lehet következtetni bizonyos személyiségjegyek jelenlétére. „A depresszióra, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamos emberek szívritmusa is abszolút jellemző mintázatokat mutat, így könnyen elkülöníthető és kiszűrhető” – nyilatkozta Stefan Koelsch, a berlini Freie Universität munkatársa.

A cikk a reklám után folytatódik

A jelenlegi kutatásban 425, 18 és 33 év közötti egyetemi hallgató vett részt. Az önkénteseknek először egy személyiségtesztet kellett kitölteniük, majd a tudósok EKG-val vizsgálták meg a szívműködésüket.

A személyiségjegyek többféleképpen is hatással lehetnek a szívműködésre – akár a szív és az agy között lévő idegi kapcsolatok útján, akár hormonálisan. A kutatás részletes leírása a PLoS ONE című szaklap legutóbbi számában olvasható.

Kapcsolódó kifejezések: személyiségjegyek  szívdobbanás  szívritmus 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!