Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

A mandula is termel T-sejteket

Red White Blood cellsAz Ohiói Állami Egyetem munkatársai megállapították, hogy a mandula is képes előállítani az immunrendszer szempontjából alapvető T-sejteket. Eddig a szakértők úgy vélték, hogy T-sejtek érése csupán a szív közelében lévő csecsemőmirigy működéséhez kötött.

A Journal of Clinical Investigation hasábjain közölt tanulmány újabb részleteket tár fel a T-sejtek élettanát követően: a nyirokrendszer egyik részében, a mandulában is zajlik a T-sejtek érése, az öt kései állapot található meg itt. A kutatók molekuláris módszerekkel azonosították a T-sejtek érési alakjaira jellemző genetikai mintázatot, mindazonáltal a folyamat különbségeket is mutat a hagyományos éréssel szemben. A T-sejtek azonban nem az egész nyirokmirigyre lokalizálódnak, csupán speciális helyekhez kötöttek.

A csecsemőmirigy szerepe régóta ismert, azonban az azon kívüli érés tekintetében ellentmondásos eredmények láttak napvilágot. Most Dr. Michael A. Caligiuri és munkatársai megválaszolták a kérdést, és leírták a folyamat csecsemőmirigyen kívüli formáját. Egyelőre viszont nem világos, hogy a T-sejtek teljes egészében a mandulában fejlődnek ki, vagy elhagyják a mandulát az érés befejezéséhez. A felfedezés izgalmas kérdéseket vet fel a T-sejtes daganatokat, illetve az autoimmun betegségeket illetően, valamint felveti a csecsemőmirigy elégtelensége esetén a T-sejtek alternatív forrásból való pótlásának lehetőségét – ezek tisztázása azonban újabb vizsgálatokat tesz szükségessé.

A cikk a reklám után folytatódik

A vizsgálat során olyan gyermekeket tanulmányoztak, akik hagyományos mandulaműtéten estek át. A T-sejtekre jellemző molekuláris profil alkalmazásával öt olyan populációt találtak, melyek T-sejtek érésének alakjai. Ebből az első kettő inkább a csecsemőmirigybeli érés korai fázisának felel meg, míg az ötödik közel érett T-sejteket jelez. Az előalakok mindegyike képesnek bizonyult arra, hogy belőlük teljes értékű T-sejtek alakuljanak ki. Az első négyből természetes ölősejteknek (NK-sejtek) megfelelő elemek lettek.

Kapcsolódó kifejezések: T-sejtek  csecsemőmirigy-zavarok 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!