Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Az álmatlanság összefügghet az Alzheimer-kór kialakulásával

plaquesAz álmatlanság a másnapi fáradtságnál rosszabb hatással is lehet: amerikai kutatók tanulmánya arra utal, hogy a gyakori felébredéssel jellemezhető álmatlanság hozzájárul az agyi fehérjeplakkok kialakulásához.

A Washington Egyetem kutatói 100 mentálisan egészséges ember alvási szokásait követték nyomon, akik életkora 45 és 80 év között volt. A vizsgálatba bevont emberek egyik felénél a családi kórtörténetben szerepelt Alzheimer-kór, míg a másik felénél nem.

A szakemberek úgy találták, hogy azok agyában, akik éjszakánként gyakran felébredtek, nagyobb valószínűséggel alakult ki amiloid lerakódás, mint azoknál, akik nyugodtabban töltötték éjszakájukat.

A cikk a reklám után folytatódik

Az amiloid-fehérje lerakódása plakkok formájában az agyban az Alzheimer-kór jellemzője, amely állapot fokozatos elbutuláshoz, szellemi leépüléshez vezet. A fehérjeplakkok lerakódása már évekkel az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenése előtt megkezdődik.
 „Eredetileg az alvás hosszára voltunk kíváncsiak, ám úgy tűnik, hogy az alvás minősége fontosabb ebben az összefüggésben” – magyarázta Yo-El Ju kutatásvezető a HealthDay ismeretterjesztő portálnak.


Két héten át a résztvevők minden mozdulatát rögzítette egy a csuklójukra szerelt érzékelő, a kutatók ennek alapján határozták meg, hogy mikor aludtak, illetve voltak ébren. Az önkéntesek látszólag átlagosan nyolc órát töltöttek az ágyban éjszakánként, ám valójában csak átlagosan 6,5 óra volt „tiszta” alvásidejük. Kiderült, hogy azoknál, akik az ágyban töltött idő kevesebb mint 85 százalékát töltötték valóban alvással a gyakori felébredés miatt, nagyobb valószínűséggel voltak jelen az Alzheimer-kór kezdeti tünetei vagy jeleztek magasabb amiloidszintet a biomarker vizsgálatok.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: Alzheimer-kór  amiloid lerakódás  inszomnia  álmatlanság 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!