Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Több agyterületet érint a szklerózis multiplex

sm mriNagy teljesítményű agyi szkennerrel sikerült kimutatni, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedő páciensek agyában az eddig ismert léziókon kívül más agyterület is érintett, csökkent a thalamus mérete.

A Texasi Egyetem houstoni egészségtudományi központjának kutatói szerint az agy tanulási, érzékelési és motoros funkciókat kontrolláló thalamus területe egyfajta „postahivatalként” funkcionál, az agy többi részébe juttatja el az információkat.
 Ezen a területen talált térfogatvesztést az MR-vizsgálatokkal az SM-ben szenvedő páciensek agyában Khader M. Hasan és csoportja.


Azt eddig is tudták a szakemberek, hogy az öregedéssel csökken a thalamus térfogata, hetven éves kor fölött gyorsul fel a zsugorodás. A szklerózis multiplexben szenvedő páciensek agyában azonban jóval fiatalabb korban jelentkeztek ezek a változások.

A cikk a reklám után folytatódik

Nagy teljesítményű, 3 teslás MRI-vel 109 SM-mel élő és 255 egészséges ember agyát térképezték fel, az eredmények értékelésénél figyelembe vették a korral járó változásokat is. A tanulmányt a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban tették közzé.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: sclerosis multiplex 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!