Ma Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
A+ A A-

Őssejtek az időskori hallásvesztés ellen

hallasvesztesAz időskori hallásvesztés ellen felhasználható őssejtekkel kísérleteznek a világon elsőként brit kutatók – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A Keele-i Egyetem munkatársai elsőként próbálnak meg új sejteket növeszteni az idők során károsodott sejtek helyett a fülben.
 Az időskori hallásvesztés kisebb-nagyobb mértékben a hatvan év felettiek több mint felét érinti. A kutatók azt figyelték meg, hogy bizonyos esetekben a hallás akkor kezd romlani, amikor a belső fülben lévő fibrocita sejtek – amelyek feladata a nátrium és a kálium szintjének szabályozása – degenerálódni kezdenek.

Amint ezek a sejtek elpusztulnak, azaz nem végzik el feladatukat, a belső fül más részei is végérvényesen károsodhatnak. Ez a folyamat vezet a hallás romlásához, esetleg a süketséghez.


A cikk a reklám után folytatódik

Dave Furness három éve tanulmányozza a korral összefüggő hallásvesztés hátterét. Kutatásai következő szakaszában azt vizsgálja, hogy helyettesíthetők-e a fibrociták, és a fibrocita őssejtek a fülbe történő beültetés után növekedésnek indulnak-e.
 Ha a tanulmány sikerrel zárul, akkor megelőzhetővé válik az időskori hallásvesztés.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: fibrocita őssejtek  időskori hallásvesztés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!