Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

A hasi zsírpárnák táplálhatják a petefészekrákot

Fatty-Acid-Analogs-PhospholipidsParA kutatók felfedezték, hogy a has felső részének elzsírosodása nagy mértékben hozzájárulhat a petefészekrák gyorsabb terjedéséhez. Ha ugyanis az itt található, cseplesznek nevezett terület nagy mennyiségben tartalmaz zsírsejteket, úgy a rákos sejtek nagy eséllyel és gyorsan terjednek át erre a testrészre is.

A tudósok kutatásaik során megfigyelték, hogy a petefészekrákos betegek 80 százalékánál terjed át a tumor a csepleszre, vagy más néven omentumra is. Ez a has felső részén található, a gyomorhoz közel, és segítheti a szervek működését, bár nem jelentős mértékben – írja a Nature Medicine.

A kísérletek során a kutatók petefészekrák sejteket adtak be egereknek, és felfedezték, hogy ezek a sejtek mindössze 20 perc alatt elérték a csepleszt is. A megfigyelések alapján a test ezen része által kibocsátott fehérjék vonzották őket, és ideérve azonnal az itt megtalálható zsírsejteket kezdték el bekebelezni.

A cikk a reklám után folytatódik

A vizsgálatok során azonban azt is megfigyelték, hogy az úgynevezett zsírsav kötő fehérje (FABP4) képes lehet megakadályozni, hogy a cseplesz által kibocsátott fehérjéket a rákos sejtek érzékeljék. Éppen ezért a jövőben arra koncentrálnak majd, hogy felhasználják a FABP4-et arra, hogy gátolják a petefészekrák terjedését – így ugyanis a betegeknek nagyobb esélyük lehetne a túlélésre.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: FABP4  cseplesz  hasi zsírpárna  omentum  petefészekrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!