Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Rákot okozhat az orális szex?

oral_act_imgAz elmúlt időszakban a tudósok szerint a középkorú és a fiatal felnőttek esetében jelentősen megemelkedett a fejen és nyakon kialakuló rákos elváltozások néhány fajtájának előfordulása.

Egyre népszerűbb az orális aktus

Ez a tendencia pedig számos szakember szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy az elmúlt néhány évtizedben egyre népszerűbbé vélt az orális szex.

A fejen és a nyakon kialakuló daganatos elváltozások egy részét ugyanis a humán papillomavírus (HPV) okozza, ami szexuális úton terjed. Az adatok pedig azt bizonyítják, hogy az orális szex során fokozottan nagy az esély arra, hogy a fertőzés átterjedjen egyik emberről a másikra – írja a New England Journal of Medicine.

A cikk a reklám után folytatódik

Annak ellenére, hogy a fejen és nyakon kialakuló tumorok előfordulása az elmúlt évtizedben átlagosan csökkent, a mandulán és a nyelv tövén kifejlődő rákos elváltozások egyre gyakoribbak. Márpedig akiknél ilyen gond jelentkezik, azoknak körülbelül a 60–70 százalékánál pozitív lesz a HPV-szűrés is – mondta dr. Wlliam Lydiatt.

Egyes szakértők szerint azonban az orális szex és a rákos megbetegedések közötti kapcsolat bár nem lehetetlen, azért bizonyos mértékben spekulatív is. Az ilyesfajta elváltozásokat ugyanis véleményük szerint a normál közösülés során szerzett HPV-fertőzés is okozhatja.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!