Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Spirállal megelőzhető a méhnyakrák?

spiral_uteroEurópai szakértők egy csoportja abban reménykedik, hogy egy népszerű fogamzásgátló eszköz, az úgynevezett spirál segítségével megelőzhető lesz a méhnyakrák kialakulása.

Az előzetes kísérletek ugyanis arra utalnak, hogy a méhen belül elhelyezett eszköz befolyásolja a méhnyálkahártyán termelődő hormonok mennyiségét.

A kutatók szerint a fémből készült eszköz képes arra, hogy befolyásolja a méhen belüli hormonháztartást, sőt a kialakulóban lévő daganat fejlődését képes visszafordítani is. Éppen ezért a jövőben olyan nőkön is segíthet majd, akiken megelőző műtéteket kellene végrehajtani - írja az Annals of Oncology.

A cikk a reklám után folytatódik

Méhnyakrák: kísérletek során sikerült visszafordítani...

A kísérletek során a szakemberek segítségével már kilenc nőnél sikerült visszafordítani a kór kialakulását. Ezek a páciensek nem sokkal később sikeresen teherbe is estek. Ez azért is biztató, mert a méhnyakrák bevett gyógymódjai közé tartozik a méh és a petefészkek eltávolítása – ami a hölgyek terméketlenségéhez vezet. 

Hormonterápiát már korábban is alkalmaztak azoknál, akiknél még korai szakaszban fedezték fel a betegséget. Ez lassította ugyan a daganat kifejlődését, de mivel a tablettákat szájon át kellett bevenni, a kezelés kellemetlen mellékhatásokkal járt.

A spirál éppen ezért nagyszerű eszköz: segítségével ugyanis a hormonokra közvetlenül lehet hatni, így elkerülhetőek a súlyos kísérő tünetek, és a kezelés is sokkal hatékonyabb.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fogamzásgátló  méhnyakrák  spirál 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!