Ma Erhard napja van. Holnap Zsolt napja lesz.
A+ A A-

Vastagbélrák? Ezek a fő kockázati tényezők

alcohol_bottlesEgy globális vizsgálat szerint az életmódhoz kötődő kockázati tényezők közül az alkohol és a dohányzás fokozza legjobban a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

A kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik nagyobb mennyiségű alkoholt isznak az alkoholt nem fogyasztókhoz képest 60%-kal nő a daganat kialakulásának valószínűsége.

Dohányzás, elhízás és cukorbetegség 20%-kal nagyobb kockázatot jelentett a vastagbélrák kialakulásában, csakúgy, mint a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása. Évente egymillió új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, és félmillióan halnak meg ebben a betegségben.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Egyedül Ausztráliában (ahol a kutatást végezték) évente mintegy 12 ezer új esetet diagnosztizálnak...

Az ausztrál George Intézet vezető munkatársa, Rachel Huxley egyetemi docens így nyilatkozott: „A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a túlsúly és a rossz étkezési szokások fokozzák a vastagbélrák kockázatát, azonban sokan nem tudják, hogy egyéb tényezők, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a cukorbetegség szintén felelőssé tehetők”.

Az ausztrál munkacsoport több mint száz, korábban már publikált vizsgálat eredményét összesítette. Ajánlásuk szerint ne fogyasszunk napi két pohár italnál többet, ne dohányozzunk, és mozogjunk rendszeresen. Ezen életmód-változtatások nemcsak a vastagbélrák, hanem más betegségek előfordulását is csökkentik, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  vastagbélrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!