Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Hasnyálmirigyrák: évekig is lappanghat

Hasnyálmirigyrák: évekig is lappanghatAkár évekig is lappanghat a testben a hasnyálmirigyrák, mielőtt megbetegít egy embert – állítják amerikai kutatók. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ez a daganatos betegség 95 százalékban halálos. Ennek elkerülése érdekében a tudósok szerint fontos, hogy olyan módszereket kísérletezzenek ki, amelyekkel a kór jelenléte korán kiszűrhető.

A Howard Hughes Orvosi Intézet és a Johns Hopkins Egyetem munkatársai kielemezték a tumorok genetikai felépítését, és kiderült, hogy az első, betegséggel kapcsolatos mutációk már akár 20 évvel a hasnyálmirigyrák kialakulása előtt is jelen lehetnek a szervezetben. Talán ez is közrejátszik abban, hogy a túlélési arány nem javult jelentős mértékben az elmúlt 40 évben – írja a Nature.

A tumor igen lassan növekszik, és mire az orvosok felfedezik, az esetek nagy többségében már nem lehet mit tenni. A rákos sejtek ugyanis ekkor már nem reagálnak semmilyen kezelésre.

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósok megvizsgálták az áttétes daganatokat, és a mutációk számának és jellegének megállapításából következtettek arra, mennyi ideje lehet jelen a testben a daganat. Kiderült: a hasnyálmirigyben egyetlen sejt mutálódásához 11,7 évre van szükség, ugyanis ennyi idő alatt válik egészségesből beteggé.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hasnyálmirigyrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!