Ma Bulcsú napja van. Holnap Fatime és Fatima napja lesz.
A+ A A-

Öt módszer, amellyel megelőzhető a vastagbélrák

healthy-eating-300Négy vastagbélrákos esetből egy megelőzhető, ha az ember egyebek mellett kevesebb alkoholt iszik, visszafogja a vörös hús fogyasztását, és többet mozog. Figyelve a testsúlyra és a dohányzás elhagyásával szintén fontos lépések tehetők a briteket leginkább tizedelő betegség elkerüléséhez – figyelmeztettek a kutatók.

Ötféle életmódváltást említenek a tudósok

Ezek segítségével a vastagbélrák és néhány hasonló kór kockázatát akár negyedével lehet csökkenteni - számolt be a Daily Mail.

A lap által idézett, a British Medical Journalban most megjelent tanulmány elkészítésekor az alkoholbevitel mértékét, a dohányzást, a testméretet, az étkezést és a mozgást vették figyelembe.

Megállapították, hogy ha csak egyetlen egészségesebb életmódra biztató ajánlást tesz magáévá az ember, már tizenhárom százalékkal kisebb lesz az esélye a vastagbélrákra.

Ez a betegség a harmadik legtöbbször előforduló ráktípus az Egyesült Királyságban. Évente csaknem negyvenezer britnél diagnosztizálják a kórt, amely a második leggyakoribb halálok a szigetországban, ahol évről évre több mint 16 ezren veszítik életüket emiatt.

A cikk a reklám után folytatódik

 

 

Világszervezetek ajánlják

A kutatók megállapítottak egy egészséges életmód indexet, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Rákkutatási Világalap (WCRF) és a Nordic Nutrition Recommendations ajánlásaiból állt össze. Eszerint ajánlott napi harminc perc testmozgás, kevesebb, mint heti hét alkoholtartalmú ital nőknek, illetve tizennégy a férfiaknak, a dohányzás mellőzése, a derékbőség maximuma nőknél 88, férfiaknál 102 centiméter, és egészséges táplálkozás.

Dán tudósok középkorúaknál tanulmányozták az összefüggéseket az egészséges életmódra buzdító javaslatok betartása és a vastagbélrák kockázata között. 

A felmérésben résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amely a társadalmi helyzetüket, egészségi állapotukat, életviteli szokásaikat firtatta, valamint válaszolniuk kellett arra az étkezésre koncentráló kérdéssorra is, amely megmutatta, mit és mennyit fogyasztottak az elmúlt tizenkét hónap alatt.

A vizsgált 55 ezer, 50–64 év közötti nőnél és férfinál előzetesen nem diagnosztizáltak tíz évre visszamenőleg rákot 2006-ig. Az ezt követő időszakban viszont 678 páciensnél állapítottak meg rosszindulatú daganatot. A kutatók szerint, ha akár csak egyetlen ajánlott életmód-változtatást alkalmaztak volna, az feltehetően 13 százalékkal növeli a gyilkos kór megelőzésének lehetőségét. Ha pedig mind az öt ajánlást megfogadják, akkor 23 százalékkal csökken a rák kialakulásának esélye.

A dániai Strandboulevardenben működő Institute of Cancer Epidemiology kutatója, Helene Kirkegaard szerint "még a legcsekélyebb életmódbeli változtatásnak is jelentős befolyása lehet a vastagbélrák kialakulásának kockázatára".

Mark Flannagan, az Egyesült Királyság vastagbélrákos betegeit támogató legnagyobb szervezet, a Beating Bowel Cancer vezetője is osztja ezt a nézetet: "ezek a tények alátámasztják azt az üzenetünket, hogy az emberek már étkezési szokásaik és életmódjuk egyszerű megváltoztatásával csökkenthetik a vastagbélrák esélyét."

A Rákkutatási Világalap tudományos tanácsadója, Martin Wiseman becslése szerint ezzel a módszerrel tíz betegből négynél megelőzhető lenne a kór kialakulása. Ez pedig az Egyesült Királyságban évente diagnosztizált 16 ezer esetet tekintve nem elhanyagolható szám - tette hozzá a professzor.

A végbél- és vastagbélrák leggyakoribb tünetei:

Hasmenés vagy székrekedés, váltakozó formában.
Véres széklet, amely lehet élénk színű vagy sötétbarna.
Általános gyomorpanaszok, felfúvódás, görcsök.
Tartós fáradtságérzés, indokolatlan testsúlycsökkenés.

(forrás: inforadio.hu)

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: vastagbélrák  végbélrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!