Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Vakcina méhnyakrák ellen

b_250_250_16777215_00_images_stories_hirek_rakkutatas_mg_egyszer_a_mhnyakrk_elleni_vakcinrl.jpgAz American Cancer Society  - Amerikai Rák Társaság - megfogalmazta irányelveit a nemrég óta hazánkban is hozzáférhető méhnyakrák elleni vakcinával kapcsolatban.

 

A szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal, annak érdekében, hogy a későbbiekben elkerüljék a méhnyakrák kialakulását. A társaság álláspontja egybecsen más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széleskörű vakcinációjával kapcsolatban.

Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrák esetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3.670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV fertőzés között.

Az új irányelvek rámutatnak arra, hogy a HPV elleni védőoltás csak akkor lehet maximálisan hatásos, ha a méhnyakrák-szűrésre rendszeresen nem járó nők között is széleskörűen tudják alkalmazni. Az irányelvek A Cancer Journal for Clinicians című szaklap január-februári számában jelentek meg.

Dr. Harmon J. Eyre - aki az American Cancer Society egyik vezető tisztségviselője és az új irányelvek vezető szerkesztője - szerint az oltóanyagban figyelemreméltó lehetőség rejlik, de amíg minden olyan nő, akinek jelenleg nincsen lehetősége, hogy elmenjen méhnyakrák-szűrésre (esetleg nem él a lehetőséggel) meg nem kapja az oltóanyagot, addig a vakcina hatásai csak korlátozottan érvényesülhetnek.

'Annak ellenére, hogy a HPV vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrák-szűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban' - mondta Dr. Eyre. Az új irányelvek szerint tehát:

  • Rutin HPV elleni védőoltás ajánlott a 11 és 12 év közötti lányoknak.
  • A 9 év körüli lányok már kaphatnak HPV elleni oltást.
  • A HPV elleni oltás a 13 és 18 év közötti nőknek is ajánlott, egy esetlegesen elmaradt oltás pótlására, vagy a korábban elkezdett oltási sorozat befejezése miatt.
  • A HPV elleni oltóanyag jelenleg nem javasolt 26 évnél idősebb nők, illetve a férfiak számára.
  • Egyelőre nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy el lehessen dönteni, ajánlott-e az oltás a 19 és 26 éves kor közötti nőknek.
  • A rendszeres méhnyakrák-szűrés továbbra is folytatódjon, mind a két - oltásban részesült és nem részesült - csoportban is.

A legfontosabb, hogy az irányelveket a kezelőorvosok és betegek egyaránt vegyék figyelembe a vakcina alkalmazásánál.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HPV  méhnyakrák  vakcina 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!