Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

A hasnyálmirigy-daganat kockázata megduplázódik a tubákolóknál

a_svd_bag_megduplzza_a_hasnylmirigy-daganat_kockzatt.jpgA svéd nedves tubákot (snus) használók között a hasnyálmirigy daganat kialakulásának kockázata kétszeres – ez a legfőbb eredménye a Karolinska Intézet kutatói által vezetett követéses vizsgálatnak, amelyet 300.000 építőipari munkás férfi bevonásával készítettek. Az eredményeket bemutató tanulmányt a tekintélyes orvosi folyóiratban, a The Lancet online kiadásában közölték.

A dohányzás egy különösen rosszindulatú betegség, a hasnyálmirigy daganat egy jól ismert rizikófaktora

A svédek körében igen kedvelt dohánytermék a snus, ezt a nedves tubákot a fogíny és a felső ajak közé kell helyezni. A snus-kedvelő emberek azonban gyakran cigarettát is szívnak, ezért az epidemiológiai kutatás legfőbb kihívása, hogy elkülönítse a különböző dohányfajták hatásait. A tanulmány abban egyedülálló, hogy egy elég nagy, nem dohányzó férficsoporton belül tanulmányozta a tubák és daganatos kockázat összefüggését.

1978 és 1992 között a vizsgálatba bevont alanyok részletes egészségvizsgálaton vettek részt, ahol kifaggatták őket dohányzási és "bagózási" szokásaikról. A kutatók a szájüregi és tüdő daganatok arányát is tanulmányozták a férfiak között, de nem találtak a "bagózással" való összefüggést.

A cikk a reklám után folytatódik

"Nem lepődtünk meg" - mondta az Orvosi Epidemiológiai és Biostatisztikai Tanszék vezető professzora, Olof Nyrén. "A hasnyálmirigy daganattal már számos korábbi epidemiógiai tanulmány is foglalkozott, amelyek mind a skandináv tubákot, mind az amerikai füst nélküli "dohányzást" figyelemmel kísérték. A snus szájüregi és tüdő daganattal való összefüggését vizsgáló korábbi tanulmányok negatívak voltak."

Az új tanulmány fő konklúziója azonban az, hogy a svéd bagó mégis daganatkeltő hatású lehet - hasnyálmirigyrákot okoz. Igaz, a tanulmány szerint a snus-használók kockázata kicsi, és amennyire megítélhető, sokkal kisebb, mint a dohányzóké. "Ha 10.000 nem dohányzó "bagózót" vizsgálunk 10 évig, adataink alapján 8 vagy 9 esetben a hasnyálmirigyben daganat fejlődik ki a dohányterméket nem használók 4 esetével szemben" - mondja Nyrén Professzor.

Még vitatott, hogy a tubákolás nettó hatása pozitív vagy negatív az évek folyamán. Számos tudós és egészségvédő a tubákolás mellett érvel, mivel ez szerintük a dohányosok számának csökkenéséhez vezethet. Professzor Nyrén vitatja ezt az álláspontot, mivel szerinte fontos az összes tényezőt mérlegelni, mielőtt a bagózást, mint dohányzásról leszoktató utat javasoljuk.

"Nem csak megbízható és pontos mérésekre van szükségünk a dohányzás és a tubákolás rizikójának megítélésére, hanem ismernünk kell más, a dohányzásról leszokást segítő alternatív módszereket is. Abban biztosak lehetünk, hogy a burnót piac fellendülése nem okoz hozzászokást azoknál a fiataloknál, akik semmiképpen sem gyújtottak volna rá" - mondja a professzor.

A dohányzás minden - még az ilyen kissé extrém - fajtája komoly károkat okoz az emberi szervezetnek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hanyálmirigyrák  snus  tubák 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!