Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Angelika napja van. Holnap Károly és Karola napja lesz.
A+ A A-

A petefészek daganat tüneteinek megismerése életeket menthet?

a_petefszek_daganat_tneteinek_felsorolsa_leteket_menthet.jpgAz Amerikai Rákkutató Társaság számos más orvosi csoporttal egyetértésben egy listát állított össze a petefészek daganat tüneteiről.

A petefészek daganat az egyik legveszélyesebb daganattípus, mivel jelenlétének felismerése a korai stádiumban igen nehéz. A bőrdaganatoktól eltekintve a petefészek daganat a 8. leggyakoribb daganat nőkben és az 5. leggyakoribb halálok.

Az Amerikai Rákkutató Társaság közleménye szerint 2007-ben az USA-ban 22430 új, többnyire 55 évnél idősebb petefészek daganatos beteget fognak regisztrálni, és kb. 15280 nő meg is hal a betegség miatt ebben az évben.

Átlagosan minden 67. nőnél alakul ki petefészekrák élete folyamán, és kb. minden 95. nő bele is hal betegségébe. A magas halálozás egyik oka, hogy az orvosok azt hiszik, hogy a petefészek daganatnak nincsenek korai tünetei, és nem lehet ezt az állapotot kiszűrni.

Az Amerikai Rákkutató Társaság a Nőgyógyászati Daganat Alapítvánnyal és a Nőgyógyászati Onkológusok Társaságával egyetértésben megállapodott, hogy azoknak a nőknek, akik legalább 3 hete szenvednek az alább felsorolt tünetek közül egy vagy több miatt, orvoshoz kell fordulniuk: puffadás, medencetáji vagy hasi fájdalom, evési probléma vagy gyors teltségérzés, és gyakori vagy sürgős vizeletürítés.

A cikk a reklám után folytatódik

Számos kutató szerint az itt felsorolt tünetek más betegségre is jellemzők lehetnek, mint pl. az irritábilis bél szindrómára, és nincsenek nagyon pontos tesztek, amelyek megerősíthetnék a petefészek daganat diagnózisát. A pontos azonosításhoz sok esetben biopszia (mintavétel) szükséges, amely nagyobb kockázatot jelent, mint amennyi haszna van.

A kutatók remélik, hogy az új ajánlások hatására jobban oda fognak figyelni a korai tünetekre mind az orvosok, mind pedig a betegek, mely segítségével a betegek túlélése növelhető és talán életük megmenthető lesz.

A korai felismerés lényegesen javítaná a túlélési esélyeket.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: petefészek daganat tünetei  petefészekrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!