Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

Kész a méhnyakrák ellenszere, de drága lesz

ksz_a_mhnyakrk_ellenszere_de_drga_lesz.jpgEgy éven belül a piacon lesz a humán papilloma-vírus által okozott méhnyakrák elleni oltóanyag. A rossz hír az, hogy sokba fog kerülni, de a jó az, hogy egyáltalán lesz ilyen oltóanyag.

Hazánkban ez életbevágóan fontos kérdés. A méhnyakrákok 90 százalékát az úgynevezett humán papilloma-vírus okozza. Egy vancouveri konferencián most jelentették be, hogy gyakorlatilag készen van egy hatékony oltóanyag.

Berencsi György, virológus a Magyar Rádiónak elmondta, hogy Magyarországon igen gyakoriak a humán papilloma-vírus által okozott daganatok. Az elmúlt 30-40 évben megtízszereződött a száma ezeknek a daganatoknak, és az, hogy egy rákot meg lehet védőoltással előzni, az egy nagyon nagy jelentőségű dolog lesz. Az ellenanyag-termelő immunrendszert tudja ösztönözni ez a védőoltás.

Az azonban egyelőre nem ismert, hogy a méhnyakrák hány százalékát sikerül majd megelőzni, mert száz különböző szemölcsvírus létezik, és ezek közül 13 az, amelyik rák keletkezést tud elindítani. A mostani védőoltásban négy ilyen veszélyes vírusnak a fehérjéi vannak benne. A sok évig tartó vizsgálat viszont egy olyan vakcinával történt, ami csak a legeslegrosszabb indulatú rákkeltő vírusra készült, és az volt képes arra, hogy tizedére csökkentse a rosszindulatú elváltozásoknak a számát. Most hogyha négy vírusból készül majd a vakcina, akkor ennél biztosan jobb eredményt lehet elérni - hangsúlyozta Berencsi György.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!