Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Évente 500 életet menthet a nőgyógyászati szűrés

mehnyak.jpgÉvente mintegy ötszáz beteget menthet meg a haláltól az a nőgyógyászati szűrőprogram, amely a méhnyakrák visszaszorítására indult Magyarországon - hangsúlyozta a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda főosztályvezetője kedden egy sajtótájékoztatón.

 

 

A méhnyakrák nyolc-tíz év alatt alakul ki, s ha a nők legalább három évente részt vennének a betegségmegelőző szűrővizsgálatokon, akkor a korai stádiumban az érintettek százszázalékosan gyógyíthatók lennének - emelte ki Péterfia Éva. Ráadásul a kialakuló rendellenesség kezdeti szakaszában a betegek ambulánsan, szakrendelésen láthatók el, nincs szükség kórházi ápolásra a gyógyításához.

A népegészségügyi iroda vezető munkatársa elmondta, hogy az országos szűrőprogram 2 millió 400 ezer, 25 és 64 év közötti nőt érint, s szeretnék, ha a szakorvosi vizsgálaton résztvevők jelenlegi 4 százalék körüli átlaga 60-70 százalékos arányúvá válna. Ennek érdekében javítják a program népszerűsítését. Kósa Zsigmond, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szabolcsi intézetének igazgató-főorvosa arról szólt, hogy a Nyírségben évente 20-25 nő hal meg méhnyakrákban, mert nem jártak ellenőrző szűrésekre, s csak későn fordulnak orvoshoz.

Varga Erzsébet, a szabolcsi ÁNTSZ főorvosa megjegyezte: pedig a régióban az országos átlagnál jobb, 9 százalékos a szűréseken résztvevő nők aránya, köszönhetően a térség három kórházának. A fehérgyarmati, a kisvárdai és a mátészalkai gyógyintézetek nőgyógyászai ugyanis úgynevezett mozgó szakrendelések keretében járják a három várost környező településeket, s lakóhelyükön biztosítják a nőknek a szűrés lehetőségét.

Az idén már 211 kiszállásuk volt, alkalmanként 15-30 pácienst vizsgáltak meg, az írásban meghívottak 12-15 százalékát. Jövőre a nyíregyházi kórház orvosai is bekapcsolódnak a mozgó szakrendelési rendszerbe és szeretnék, ha a megyében, az emlődaganatok szűréséhez hasonlóan, mintegy 70 százalékos lenne a részvétel a szűrővizsgálaton.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!