Ma Janka és Zsanett napja van. Holnap Angéla és Petronella napja lesz.
A+ A A-

Célzott daganatterápia hormonokkal

Amerikai kutatók merőben újszerű módját találták ki a kemoterápiás szerek célba juttatásának. A gyógyszereket hormonokhoz kötik, amelyek egyenesen a tumor sejtjeihez juttatják el azt. Az elképzelés a feje tetejére állítja a daganatok elleni küzdelmet: a kutatók eddig ezeknek a hormonoknak a termelését igyekeztek visszaszorítani.

A daganatok kezelésében az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogyan lehet eljuttatni a daganatellenes szereket a tumorsejtekhez – és csakis oda. A legtöbb kemoterápiás szernek ugyanis komoly mellékhatásai vannak.

Tamara Minko vezetésével egy New Jersey-i kutatócsoport megpróbált előnyt kovácsolni abból az idáig kihasználatlan tényből, hogy a legtöbb daganat nagyon sok receptort termel az ún. luteinizáló hormont felszabadító faktor számára. Különösen sokat termelnek a petefészekrák, a mellrák és a prosztatarák esetében.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatócsoport a fenti faktorhoz kapcsolt egy camptothecin nevű daganatellenes vegyületet, ami a DNS önjavító mechanizmusainak gátlásával pusztítja el a daganatos sejteket. Az ilyen módon egerekbe bejuttatott gyógyszer hússzor több sejtet pusztított el, és - ami talán még fontosabb - alig kötődött az egészséges szívhez, májhoz vagy tüdőhöz.

Ugyancsak fontos eredmény, hogy a kezelt vemhes, daganatos egerek ugyanannyi utódot hoztak a világra, mint egészséges társaik - azaz megmaradt termékenységük.

A kutatók szerint a továbbfejlesztett módszer a célzott daganatterápia egyik fontos eleme lehet a jövőben.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!