Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

A késői szülés csökkenti a méhrák kockázatát

bigpic3.jpgAmerikai kutatók arról számoltak be, hogy a későn gyermeket vállaló nők esetében csökken a méhnyakrák kialakulásának kockázata, írja a Reuters.

A vizsgálatok során 35 éven felül gyermeket vállaló és gyermektelen nők adatait hasonlították össze. Azt tapasztalták, hogy a 35 éven felül gyermeket vállaló nőknél 58%-kal csökkent a méhrák kockázata. A 25 év alatt szülő nők esetében ez az arány 16%, míg a 30 alattiaknál 45. A legmagasabb kockázatcsökkenést azoknál a nőknél mutatták ki, akik négy, vagy több gyermeket hoztak a világra.

A University of Southern California kutatói 477 méhrákban szenvedő, és 660 egészséges, hasonló korú, etnicitású és ugyanazon földrajzi környezetben élő nővel készítettek interjút. Az eredmények szerint a későn szülő nőknek sokkal kevesebb az esélye a méh daganatos megbetegedésére. Az eredmények konzisztens csökkenést mutattak a gyermekek számától függetlenül a későn gyermeket vállaló nők populációjában. Korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a késői szülés véd az endometrium rákos megbetegedése ellen is.

A kutatás vezetője úgy véli, a folyamatban szerepet játszik a terhesség alatt jelentkező fokozott progeszteron hormontermelődés, illetve az, hogy a szüléssel "kitisztul" a méh és a rákosodásra hajlamos öregedő sejtek eltávoznak a szervezetből.

Bár a méhrák Amerikában ritkán fordul elő, legtöbbször halálos kimenetelű. Szakemberek szerint az eredmények segítségével előrelépés érhető el a megelőzésben. A továbbiakban a késői szülés méhre gyakorolt hatásának mechanizmusát kell feltérképezni, amely fontos lépés lehet a gyógyszeres prevenció kidolgozásában a veszélyeztetett nők számára.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: kockázat  késői szülés  méhnyakrák  méhrák  progeszteron 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!