Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Vérvizsgálattal szűrhető lesz a Down-kór?

Downs-syndromeimgA tudósok reményei szerint hamarosan egy egyszerű vérteszttel kimutatható lesz, hogy egy várandós nő magzatánál fennáll-e a Down-kór veszélye.

A Down-kór egy viszonylag gyakori genetikai betegség: minden 600 csecsemőből egynél diagnosztizálják

Ciprusi kutatók ugyanis felfedeztek egy olyan génmutációt, amely 100 százalékos pontossággal megmutatja, hogy a születendő baba egészséges lesz-e vagy sem.

Az érintett gyerekek szervezetében eggyel több a 21-es kromoszóma, ami miatt fizikailag és szellemileg is visszamaradnak a fejlődésben – írja a Nature Medicine.

A cikk a reklám után folytatódik

A kockázat felbecsülésére magzatkorban jelenleg két invazív eljárás létezik csupán, amelyek azonban csak 80 százalékban pontosak, és amelyek elvégzése közben 1-2 százalékban fennáll a vetélés esélye is. Az új teszt ennél nemcsak pontosabb, de kiküszöbölhető vele a baba elvestésének kockázata is.

Ami pedig még kívánatosabbá teszi a módszer kidolgozását, az az, hogy a vértesztet már a terhesség 11. hetében el lehetne végezni, ami meghagyná az anyáknak az esélyt, hogy amennyiben nem akarnak beteg gyereket vállalni, úgy még kockázat nélkül elvégeztessenek egy abortuszt.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Down-kór  szűrés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!