Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Minden 20. nő magában hordozza

Minden 20. nő magában hordozzaAzok a lányok, akik korábban kezdenek menstruálni, nagyobb valószínűséggel lesznek alacsonyabbak és kövérebbek, továbbá valószínűbb, hogy később mellrákot vagy méhrákot kapnak.

Megtalálták a menstruáció és a menopauza jelentkezéséért felelős gént

A tudósok most felfedeztek két gént, melyek szerepet játszanak az első menstruáció jelentkezésének időpontjában. A változókor megjelenéséért felelős génre is rábukkantak. A menopauza korai jelentkezése növeli a csontritkulás és a szívebetegségek kockázatát. Ezen gének további vizsgálata által pontosabban megérthetjük az ehhez kapcsolódó betegségeket is. Az eredményekről a Nature Genetics folyóirat számol be.

Néhány kutató úgy véli, hogy a kamaszodás manapság korábbi életkorba tolódott ki, de az elképzelés ellentmondásos. A pubertás ritkán kezdődik el lányoknál 8, fiúknál 9 éves kor előtt. A számtalan amerikai és európai intézetet magában foglaló tanulmány 17510 nő adatait elemezte nyolc különböző nemzetközi népesség-alapú forrásból.  Európai származású nők első menstruációkor betöltött életkorát nézték meg.

Minden 20. nő magában hordozza

Minden 20. nő magában hordozzaMinden huszadik nő két olyan génvariációt hordoz magában, mely a menstruáció korábbi kezdetét okozza, általában 4,5 hónappal korábban jelentkezik náluk az első havivérzés, mint azoknál, akikben nincsenek meg ezek a génvariációk.

“Ez a tanulmány bizonyítja elsőként, hogy egy gyakori génvariáció befolyásolja a nők szexuális érésének időpontját.” – mondta Anna Murray, a Peninsula Orvosi Egyetemről.

“Az eredményeink arra is utalnak, hogy genetikai háttere van a korai menstruáció, a magasság és a testsúly összefüggésének.”"A tanulmány segítségével jobban megérthetjük a pubertáskor mögött rejlő biológiai folyamatokat és azt, hogy mi számít normálisnak a növekedésben és a fejlődésben.” – mondta Murray.

“A reprodukciós fejlődés élettani folyamatainak megértése segíthet információt szerezni az ehhez kapcsolódó betegségekről is, mely sok idősebb nőt érint, ebbe tartozik a cukorbetegség, a szívbetegség és a mellrák.”

Kapcsolódó kifejezések: mellrák  menopauza  menstruáció  méhnyakrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!