Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Férfi ágon gyakrabban öröklődik a szklerózis multiplex

frfi_gon_gyakrabban_rkldik_a_szklerzis_multiplex.jpgAmerikai kutatások szerint a központi idegrendszer egyik leggyakoribb idült betegségeként számon tartott szklerózis multiplex sokkal könnyebben öröklődik az apától, mint az anyától.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói 444 gyermeket vizsgáltak meg, akinek anyja, vagy apja ettől a súlyos kórtól szenved, és ő maga is áldozatává vált. A szklerózis multiplex minden ezredik embert érinti nagyjából, és kétszer gyakoribb nők, mint férfiak körében. Az esetek 85 százalékában kialakulásának okát nem tudják felderíteni.

A páciensek 15 százalékánál a családban még valaki beteg ugyanabból a generációból, ám nem találtak még olyan gént melyből megjósolható lenne a hajlam. Azt viszont most kiderítették, hogy a férfiak 2,2-szer gyakrabban örökítik át gyermekeikre ezt a betegséget.

A cikk a reklám után folytatódik

Brian Weinshenker, a kutatás résztvevője a Neurology orvosi szaklapban beszámolt arról, hogy a férfiak valószínűleg nagyobb mértékben rendelkeznek azzal a genetikai teherrel, mely végül szklerózishoz vezet. Sokkal ellenállóbbak a kórral szemben, ezért nagyobb számú beteg génre van szükség a betegség kialakulásához, melyet aztán nagyobb arányban tudnak így továbbadni utódaiknak.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!