Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Az izomsorvadás kapuja: NF-(kappa)B

az_izomsorvads_kapuja_nf-kappab_2004-10-23.gifAz öregedés, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, AIDS, daganatos betegségek, tüdő-, szív- és vese elégtelenség, valamint a bakteriális szepszis kísérő tünetei közé tartozik a vázizomzat sorvadása, a szkeletális izomatrófia. A sorvadó izmok miatt gyengeség, légzés nehézség, végső stádiumban a halál következik be.

Az NF-(kappa)B nevû transzkripciós faktorról (fehérjetípus) eddig is tudott volt, hogy az immunsejteknél játszik szerepet. Egy transzgenikus (genetikailag módosított) egerekkel dolgozó kutatócsoport, most bebizonyította, hogy az NF-(kappa)B transzkripciós fehérje igen fontos közvetítő az izomsorvadás folyamatában résztvevő biokémiai útvonalaknak. Amikor az izmokban aktív ez a fehérje akkor a sorvadás megindul, az egereknek csökkent a testsúlya, izomtömege, rövidültek az izomrostok, míg gátolva ezt a fehérjét teljesen normális volt a kísérleti állatok fejlődése.

A fehérjék igen jó gátlószerei a nagy mennyiségben alkalmazott szalicilátok. Alkalmazása során a rákos, a gerinc-, illetve a csípősérülések miatt izomsorvadt állatoknál javította azok állapotát. Ha az izmokban aktív fehérjével rendelkező, magzatot hordozó egereknek adagolták szalicilátot, az utód már nem lett beteg!

Természetesen a klinikai kísérletek még hátra vannak, de ha beválik ez a módszer, sok betegség kellemetlen szövődménye, az izomsorvadás, gyógyíthatóvá válik.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: NF-(kappa)B  izomsorvadás  öregedés 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!