Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

A zsíros reggeli jót tesz az egészségnek?

A zsíros reggeli jót tesz az egészségnek?Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus! A népszerű mondást valószínűleg mindenki ismeri, és a legfrissebb kutatások is arra buzdítanak minket, hogy fogadjuk meg szüleink tanácsát.

Állatkísérletek során ugyanis kiderült, hogy a reggeli zsírbevitel jótékonyan hat a szervezetre, és segít abban, hogy a testünk könnyen feldolgozza a nap folyamán bevitt egyéb tápanyagokat is. 

Amerikai kutatók szerint a zsíros reggeli segíthet megelőzni a metabolikus szindróma kialakulását, ami elsősorban a túlsúlyos, cukorbeteg és szívbeteg embereket fenyegeti. Molly Bray, a tanulmány szerzője a Medical News TODAY-nek elmondta: kutatásaik egyedülállóak, mivel eddig egyetlen kísérlet sem vizsgálta azt, hogy a zsír- és tápanyagbevitel időzítése milyen folyamatokat indít be a szervezetben.

A cikk a reklám után folytatódik

A reggeli, zsírt tartalmazó étkezés gyorsítja az anyagcserét

Az állatkísérletek során megfigyelték, hogy ha ébredéskor magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekkel etetik az egereket, az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, és a nap folyamán a szervezet nagyobb hatékonysággal dolgozza fel a bevitt tápanyagokat. A kísérletben részt vevő egyik tudós, Martin Young szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a reggeli minősége beprogramozza az egész napos anyagcserénket.

Eredményeik nagyban befolyásolhatják az orvosi diéták hatékonyságának fejlődését. A jövőben ugyanis az előírások közé bekerülhet a szénhidrátfogyasztás fontossága is, amit eddig szigorú diéták alkalmával következetesen tiltottak a szakemberek.

Kapcsolódó kifejezések: bevitel  cukorbeteg  metabolikus szindróma  reggeli  szívbeteg  zsír 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!