Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Albert és Lipót napja van. Holnap Ödön napja lesz.
A+ A A-

A túlsúly nem csak esztétikai probléma 2. rész

A túlsúly nem csak esztétikai probléma 2 részA felnőttkori túlsúly akár 7 évvel is megrövidítheti az emberi életet - derül ki a Max-Immun hírlevélből. Folytatjuk sorozatunkat, amelyben arra keressük a választ, milyen betegségek alakulhatnak ki a túlsúlyból, mi az elhízás oka. Ma megtudhatják azt is, mi szolgálhatja a gyógyulásunkat, és mi az, ami még inkább árthat.

Amint az előző részből is kiderült, a gyulladás keltő étrend tipikusan magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagtartalmú: finomított lisztből készült és finomított cukrot tartalmazó ételeket is tartalmaz. Arról is szó esett, hogy hányféle, és milyen problémákat okozhatnak a zsigeri zsírok, mivel gyulladáskeltő anyagokat bocsátanak ki magukból: pszoriasist, ízületi gyulladást, bélgyulladást, atherosclerózist, cukorbetegséget idézhetnek elő. A derékbőség, ill. a zsigeri zsírok jelenléte megbízhatóbb előrejelzője a strokenak és a cukorbetegségnek, mint a testtömeg index.

A krónikus gyulladás akár rákkeltő hatású is: fennállása esetén gyakoribb a mellrák, bélrák, májrák, prosztatarák. A máj elzsírosodása az első jele lehet a problémák megjelenésének, amely később májgyulladáshoz, májzsugorhoz majd májrákhoz is vezethet. A nyugati népesség 20-30 százaléka szenvedhet nem alkohol hatására keletkezett májzsírosodásban. Csendes gyilkosnak is nevezik, még az immunrendszer reakciókészségét is csökkenti.

Az anyagcserezavar problémák, illetve a túlsúly elősegítheti számos más, szövődményes betegség megjelenését

Gyakoribb a krónikus vesebetegség, terméketlenség, epekő, alvászavarok, köszvény, depresszió, gyermekeknél koncentrációzavarok, hiperaktivitás. Magas kalóriatartalmú és könnyen emészthető étrend után anyagcserezavar léphet fel: az étkezés utáni cukorszint, megnő, kiugrik, a trigliceridek és a vérnyomás is megemelkedik: étkezés után a gyulladásos folyamatok felerősödnek, amelyek szívkoszorúér betegséghez, szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethetnek. Az atheroszklerózis, érelmeszesedés étkezés utáni jelenség, jóval a cukorbetegség nyílt megjelenése előtt. A szívinfarktus és stroke, agyérgörcs rizikója már jóval a nyílt cukorbetegség megjelenése előtt megnövekszik. A terheléses cukorszint megbízhatóbb előrejelzője a strokenak és a cukorbetegségnek, mint az éhgyomri cukorszint.

 

Mi a megoldás: Testsúlycsökkenés?

A testsúlycsökkenéssel nem mindig érhetőek el a test összetételének kedvező változásai. Fontosabb a zsigeri zsírokat mérő derékbőség csökkentése, akár testsúlycsökkenés nélkül is. A testtömeg elrendezése és nem a testsúly jelzi előre a halálozási arányokat. Azoknál a „túlsúlyos” embereknél, akiknek a derékbősége megfelelő, nem tapasztalható magasabb halálozási arány. 2-es típusú cukorbetegség esetén a derékbőség az életkor mellett a legjelentősebb stroke-ot előrejelző rizikófaktor. A rizikófaktorok életmód változtatással, testsúlycsökkenés nélkül is csökkenthetők. Pl. testmozgás, egészséges diéta. Számos cukorbetegségre alkalmazott gyógyszer súlynövekedést eredményez, de a halálozási arányokat javítja.

Hosszabb szoptatás csökkenti az elhízást, a zsigeri zsírokat, vérnyomást a cukorbetegség későbbi kialakulásának valószínűségét. Az étcsokoládé (alacsony cukor és zsírtartalommal) vérnyomáscsökkentő és koleszterincsökkentő hatású. (Napi 10g hosszútávon, napi 100g rövidtávon.) Összehasonlítható hatása a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekével. Csökkenti a szív- és érrendszer betegségeit és az ebből fakadó halálozási arányokat, valamint az éhgyomri és terheléses cukorszintet. Érdemes az ülő foglalatosságot gyakran megszakítani, mivel csökkentheti a derékbőséget és a terheléses cukorszintet. Fontos a rendszeres étkezés, megfelelő mennyiségű alvás (7-8h): a túl hosszú alvás is anyagcserezavar problémákat okozhat. A tudományos összegző elemzések alapján a mesterséges vitaminok és keverékeik nem alkalmasak a szív és érrendszer betegségeinek megelőzésére.

Gyógygombák és speciális gyógynövények túlsúly ellen

A gyógygombák és speciális gyógynövények hozzájárulhatnak a túlsúly okozta egészségügyi katasztrófa enyhítésében: javíthatják az inzulin érzékenységet és ezzel csökkenthetik a szervezet inzulin szükségletét. Ez azért fontos, mert a magas inzulinszint rákkeltő hatású. (Pl. inzulint adagoló cukorbetegeknél évi 20 százalékkal növekszik a bélrák valószínűsége.) Gyógygombák az agy regenerációs képességét is elősegítik: a cukorbetegség és a túlsúly az agyat is károsítja. A trigliceridek agykárosító hatása sem elhanyagolható.

A fogyás lehet káros, esetleg végzetes, a további testsúlygyarapodás megakadályozása, ill. a testsúly megtartása mérsékelt és kiegyensúlyozott diétával sokszor célravezetőbb: a súlycsökkenés önmagában nem mindig hosszabbítja meg az életet, sőt, bizonyos körülmények között, akár káros is lehet. A fogyókúra alatt bevitt tápanyagok is fontosak. Fogyókúra és testsúly csökkenés akár a halálozási arányokat is növelheti.

Fontos a szervezetet folyamatosan javító, karbantartó őssejtek mennyisége és minősége a vérkeringésben. A vérkeringésben embrionális sejtek tulajdonságával bíró sejtek is megtalálhatók. A vérkeringésben, a csontvelő által termelt őssejtek mennyiségétől és minőségétől is függ számos betegség megelőzése, ill. kialakulása.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: cukorbetegség  elhízás  stroke  túlsúly 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!