Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Az elzsírosodott máj következményei

a_mj_elzsrosodsnak_veszlyei.jpgA máj számára a legnagyobb károsodást közismerten az alkohol okozza, azonban az anyagcsere központi szerve más okból is károsodhat. A Linköpingi Egyetem kutatói legutóbbi tudományos közleményükben a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodásának jelentőségére világítottak rá.

A máj nem alkoholos eredetű megbetegedésének lényege a szerv elzsírosodása, fő kockázati tényezője az elhízás (a betegség angol neve: non-alcoholic fatty liver disease-NAFLD, azaz nem - alkoholos zsírmáj-betegség). A betegség gyakran tünetmentes, kimutatása a máj által termelt enzimek szintjének változásából, ultrahangos vizsgálattal és főképp szövettani mintavétellel (biopszia) lehetséges. A betegség átmehet májelégtelenségbe, ami veszélyezteti a beteg életét. A NAFLD-nek egyik válfaja a NASH (non-alcoholic steatohepatitis, azaz nem alkoholos zsíros májgyulladás), amely inkább a máj kötőszövetes átalakulásához, cirrózishoz vezet.

A kutatók vizsgálataikba még 1988 és 1993 között 129 beteget vontak be, akik mind NAFLD-ben szenvedtek. A betegek közül 88 fő kórtörténetét sikerült követni 14 éven át. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az enyhének gondolt májbetegségek komoly halálozási kockázatot jelentenek: a NASH-ben szenvedő betegek máj és szív-érrendszeri halálozási valószínűsége magasabb, mint az átlagembereké. Ugyancsak megdöbbentő volt, hogy a NAFLD-s betegek 78 százalékában alakult ki cukorbetegség vagy inzulin-rezisztencia (ami a diabétesz előfutárának tekinthető).

A cikk a reklám után folytatódik

 

'A NAFLD és a cukorbetegség közötti szoros kapcsolat miatt mindenképpen javasolt az életmódváltozás az ilyen betegségekben szenvedőknek. Az életmódrendezés nemcsak az inzulin-rezisztenciára van hatással, de javíthat a máj állapotán is' - áll a Dr. Stergios Kechagias vezette kutatócsoport közleményében.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: NAFLD  alkohol  cukorbetegség  májelégtelenség 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!