Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Miért fáj a napégés?

Miért fáj a napégés?Brit kutatóknak sikerült rábukkanniuk a szervezetben egy olyan kémiai anyagra, amely a napégés utáni fájdalmat okozza. A szakértők szerint a felfedezés segíthet olyan fájdalomcsillapítók kifejlesztésében, amelyek nemcsak a napégés utáni fájdalom ellenszerei lehetnek, hanem gyógyírt kínálhatnak akár a krónikus fájdalomra is.

Az elvégzett vizsgálatok során az orvosok a résztvevők szervezetében rábukkantak a CXCL5 nevű fehérjére, amely azután vált ki fájdalmat a testben, hogy a bőr az UVB-sugarak hatására megég.

Az ultraibolya sugárzás amellett, hogy napégést okoz, idő előtt öregítheti a bőrt, valamint rákos és egyéb elváltozásokat is okozhat. Különösen veszélyes az UVB sugárzás, amely a bőr külső rétegét érinti. A kísérletek szerint ennek a sugárzásnak a hatására termelődik a szervezetben nagy mennyiségben a CXCL5.

A cikk a reklám után folytatódik

Abban reménykedünk, hogy a tanulmány eredményei nemcsak olyan szerek kifejlesztésében segíthetnek, amelyek a napégés utáni fájdalmat enyhítik. Ezek a gyógyszerek ugyanis nagy valószínűséggel olyan feltételek gyógyításában is szerepet játszhatnak, mint például az ízületi gyulladás vagy a hólyaggyulladás – mondta Steve McMahon professzor.

Az eredményeket a tudósok a Science Translational Medicine című folyóiratban közölték.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: CXCL5  UVB-sugárzás  napégés  ultraibolya sugárzás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!