Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Mégsem vírus okozza a krónikus fáradtságot

chronic-fatigue-syndromeKét évvel ezelőtt a tudósoknak sikerült azonosítaniuk egy vírust, amely az akkori elképzelések szerint nagy szerepet játszhatott a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában.

Krónikus fáradtság – jelentős visszaesés a kutatásokban

A legfrissebb kutatások szerint azonban ez az elmélet téves, és a vírusnak nincsen köze a betegség kifejlődésében. A szakértők szerint az újabb felfedezés jelentős visszaesést jelent a krónikus fáradtsággal kapcsolatos kutatásokban.

Így ugyanis ismét egy lépéssel távolabb kerültek attól, hogy jobban megértsék ezt a betegséget, és hogy gyógymódot találjanak rá – írja a Science.

A cikk a reklám után folytatódik

A gyanús vírus az XMRV volt, amelyet a 2009-es kutatások során több betegtől vett mintában is megtaláltak. A friss felülvizsgálatok során azonban kiderült, hogy nagy valószínűséggel jelenléte genetikai rekombináció eredménye - ez akkor fordulhat elő, ha a laboratóriumban többféle vírussal érintkeznek a DNS-minták, aminek következtében olyan vírusokkal is megfertőződhet, amelyek eredetileg nem voltak jelen.

Az eredmények ennek ellenére a kutatók szerint nem zárják ki, hogy a betegséget valóban egy retrovírus okozza – csupán azt, hogy az XMRV a bűnös. Éppen ezért a kutatások tovább folytatódnak, hogy megtalálják a kór valódi kiváltó okát.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: krónikus fáradtság szindróma  retrovírus 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!