Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

A viszketés is lehet fertőző

itchyBrit kutatók vizsgálni kezdték az úgynevezett 'fertőző viszketést', miután megfigyelték, hogy vizuális ingerek által az emberek között könnyen terjedhet a vakarózás.

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy a jelenség hátterében ugyanazok a folyamatok állhatnak, amelyek az ásítás terjedéséért is felelősek.

Dr. Gil Yosipovitch bőrgyógyász szerint egyértelmű, hogy a viszketés vizuális úton terjedhet az emberek között. Erre utalnak azok az anekdoták is, amelyek arról szólnak, hogy ha valakit meglátunk vakarózni, akkor mi is úgy érezzük, hogy viszket a bőrünk. Éppen ezért a szakemberek célul tűzték ki, hogy utánajárnak, mi lehet ennek a jelenségnek az oka – írja a The British Journal of Dermatology.

A cikk a reklám után folytatódik

Hasonlóság az ásítás és a viszketés között

Nagy a valószínűsége, hogy a fertőző viszketés hátterében álló neuronális hálózatok és mechanizmusok megegyeznek azokkal, amelyek az ásítás terjedéséért is felelősek. Ezt a jelenséget is intenzíven tanulmányozzák, azonban továbbra sem teljesen világos, hogy miért érzünk mi is ingert, ha valakit ásítani látunk – mondta Yosipovich.

A legutóbbi vizsgálatok során a tudósok még csak megfigyeléses kísérleteket végeztek el, amelyek alátámasztották a fertőző viszketés teóriáját. A következő lépés az lesz, hogy MRI készülékekkel vizsgálják az alanyok agyát, miközben a viszketés terjedését figyelik. Az eredmények reményeik szerint segíthetnek abban, hogy hatékonyabb gyógyszereket és módszereket fejlesszenek ki a viszketés csillapítására.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: viszketés  ásítás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!