Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Depresszió szülés után - az apát is érintheti

BabyBluesA szülés utáni depresszió a nők huszonöt százalékát érinti, a férfiak állapotával azonban eddig keveset foglalkoztak, pedig a Pediatrics nevű online folyóiratban megjelent tanulmány szerint az újdonsült apukák hét százalékát is érinti ez a probléma.

A depressziós apák ráadásul – amint arról egy a Michigan Egyetemen készült tanulmány is beszámolt - nagyobb valószínűséggel ütik meg gyereküket, és ritkábban olvasnak nekik mesét.

A tanulmány szerzői 1746 apát vizsgáltak meg, akiket reprezentatív minta alapján válogattak össze az Egyesült Államok tizenhat városából. A megkérdezettek több mint tizenöt százaléka vallotta be, hogy már fenekelte el a gyerekét. Dr. Neal Davis, a tanulmány szerzője elmondta, hogy noha a vizsgálatok 1990–2000-ben készültek, még ma is aktuálisak, hiszen az apák depressziója összefügg a munkanélküliséggel, ami azóta sem javult.

A cikk a reklám után folytatódik

A Gyermekorvosok Amerikai Akadémiája minden korban károsnak tartja a gyerekek bántalmazását

Az egyévesek esetében azonban különösen ártalmas ez a fajta fenyítés, mivel ők még könnyen megsérülnek, és nem igazán értik az összefüggést a viselkedésük és a büntetés között. Egyéb tanulmányok is felhívják a figyelmet arra, hogy azok a gyerekek, akiket fizikailag bántalmaznak, később maguk is agresszívak lesznek.

Dr. Craig Garfield, a Northwestern Egyetem munkatársa elmondta, ahogy az apák egyre több részt kivesznek a gyereknevelésből, fontossá válik, hogy a gyerekorvosok az ő lelkiállapotukra is figyelmet fordítsanak, ne csak az anyákéra. Munkatársaival ezért most egy olyan programon dolgoznak, amivel ki lehet szűrni a depresszióval küzdő apákat, és szükség esetén segítséget lehet nyújtani számukra.

Kapcsolódó kifejezések: szülés utáni depresszió 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!