Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Hiba
  • Hiba történt a komponens betöltésekor: com_search, 1
A+ A A-

Vitaminokkal nem előzhető meg a szürke hályog

Vitaminokkal nem előzhető meg a szürke hályogA C- és az E-vitamin hosszú távú alkalmazása nem segít megakadályozni az idős korban kialakuló szürke hályog megjelenését a férfiak esetében – állítják a tudósok. Az eredmények elkeserítőek, mivel világszerte egyre több ember életét nehezíti meg ez a súlyos szembetegség.

A becslések szerint jelenleg csak az Egyesült Államokban 20,5 millió 40 évnél idősebb embernél figyelhető meg a szürke hályoggal kapcsolatos valamilyen tünet – mondta William G. Christen.

Korábbi vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a szembetegség egyik előjele az oxidatív stressz, ezért nagy valószínűséggel az olyan étrendkiegészítők, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek – például a C- és az E-vitamin – segíthetnek megelőzni a kór kialakulását, olvasható a Journal of Ophthalmology cikkében.

A cikk a reklám után folytatódik

Annak érdekében, hogy kiderüljön, az elmélet megállja-e a helyét, a tudósok kísérletbe kezdtek. Összesen 11545 egészséges embert osztottak négy csoportra: voltak, akik napi 500 milligramm C-vitamint, voltak akik 400 egység E-vitamint szedtek, a másik két csoport pedig placebót kapott.

Nyolc év elteltével a szakemberek megállapították, hogy mind a négy csoportban ugyanannyi szürkehályog alakult ki az évek során, ez pedig azt támasztja alá, hogy a vitaminok nem segítenek megelőzni a betegséget.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: szürke hályog  vitaminok 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!