Ma Örs és Stella napja van. Holnap Henrik és Roland napja lesz.
A+ A A-

Rossz a hallása? Vesebeteg lehet!

hearing-lossA legújabb vizsgálatok során a szakemberek megállapították, hogy azoknál az idős embereknél, akik közepesen súlyos krónikus vesebetegségben szenvednek, gyakran lép fel halláskárosodás is.

A kapcsolatot azzal magyarázzák, hogy a vesében és a belső fülben a szövetek strukturális és funkcionális hasonlóságot mutatnak.

Az ausztrál kutatók összesen 2900 idősebb, 50 év feletti ember orvosi eredményeit vizsgálták meg, akik közül 513 szenvedett mérsékelten súlyos vesebetegségben. Megfigyelték, hogy míg az egészséges alanyok 28 százaléka számolt be hallásvesztésről. Ez az arány a vesebetegek körében elérte az 54 százalékot.

A cikk a reklám után folytatódik

A fül belső részeit és a vesét hasonló szövetek építik fel...

A súlyos halláskárosodással kapcsolatos vizsgálatok is hasonló eredménnyel zárultak. Az egészségesek körében 10 százalékra volt tehető azoknak az aránya, akik komoly hallásproblémákat észleltek, a vesebetegek között pedig 30 százalékra – mondta dr. David Harris a Nemzeti Vese Alapítvány egy sajtóközleményében.

A kapcsolatot többek között azzal magyarázzák, hogy a fül belső részeit és a vesét hasonló szövetek építik fel. Ezen kívül azonban az is elképzelhető, hogy a vesebetegség következtében olyan méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben, amelyek károsítják az idegeket, köztük a a belső fülben találhatóakat is.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!