Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Az emberek nem bíznak a csoki gyógyító erejében

gourmet-chocolateAzt gondolhatnánk, hogy nincs is kellemesebb dolog, mint orvosi receptre csokoládét enni, a felmérések szerint azonban azok a betegek, akiknek a kezelőorvosa azt javasolta, hogy minden nap egyenek meg egy meghatározott adagot az édességből, nem rajongtak az ötletért.

Ausztrál kutatók szerint ugyanis a magas vérnyomással küzdő páciensek szívesebben szednek gyógyszereket, mint fogyasztanak rendszeresen keserű csokoládét. 

A keserű csokoládé, vagyis az az édesség, amely legalább 70 százalékban tartalmaz kakaót, számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre nézve. Mivel gazdag antioxidánsokban, eredményesen kezelhető vele a magas vérnyomás, és akár a daganatos betegségek kialakulása is megelőzhető vele. Az emberek többsége azonban nem rajong az ötletért, hogy orvosi rendelvényre naponta torkoskodjon – olvasható a British Medical Journal cikkében.

A cikk a reklám után folytatódik

 

A kísérletben részt vevő alanyok sokkal szíveseben döntöttek a két felkínált gyógyszer mellett – ezekben azonban nem volt hatóanyag, hiszen az egyik paradicsomkivonatot tartalmazott, míg a másik csupán placebo volt – mondta Karin Ried. Pedig napi 50 gramm étcsokoládénak elképesztő hatásai lehetnek a szervezetre – tette hozzá.

Éppen ezért a kutatók szerint a jövőben nincsen értelme a csokoládét gyógymódként ajánlani a betegeknek. A kísérletek után elmondták: az alanyok általában a keserű ízt és a csokoládéban található cukor és zsír nagy mennyiségét hozták fel ellenérvként az édes 'gyógyszerrel' szemben.

Kapcsolódó kifejezések: antioxidáns  csokoládé  magas vérnyomás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!