Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Egyszerű teszttel kiszűrhető a Down-kór

Egyszerű teszttel kiszűrhető a Down-kórHamarosan talán egy egyszerű vérteszttel is kiszűrhető lesz, hogy a várandós nő magzata Down-kórban szenved-e – állítják a szakemberek.

Ez az egyszerű eljárás így számos kellemetlen beavatkozást válthat majd ki, amelyet jelenleg használnak a kór szűrésére. Napjainkban ugyanis a leghatékonyabbnak tartott vizsgálat magában hordozza a vetélés kockázatát is.

Holland kutatók mutatták be nemrégiben azt a módszert, amely hamarosan talán lehetővé teheti, hogy minden kellemetlenség nélkül, egyszerűen eldönthessék az orvosok, hogy egy magzat Down-kórral fog-e megszületni.

A cikk a reklám után folytatódik

Anyai vérből, kromoszómavizsgálattal

Az eljárás lényege, hogy az anya véréből a kromoszómavizsgálat után eldönthető, hogy a magzat esetében fennáll-e valamilyen rendellenesség - írja a BBC.

A szakértők szerint a módszer igéretesnek tűnik, azonban még nagyon korai szakaszban jár a kikísérletezése. Rengeteg tesztre lesz még szükség ahhoz, hogy a gyakorlatban is alkalmazhassák.

Az orvosok szerint a technika megegyezik azzal, amit jelenleg is használnak - a különbség az, hogy ezentúl nem lesz szükség behatolni a magzatburokba, és a magzatvízből mintát venni. Elég lesz az anya vére is, így számos kockázattól és fertőzéstől kímélhetik majd meg a várandós nőket.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Down-kór 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!