Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Előre jelezhető a korai menopauza!

Előre jelezhető a korai menopauza!Egy egyszerű vérvizsgálattal pontosan előre lehet jelezni, mikor éri el egy nő a menopauzát. Amennyiben független kutatók is alátámasztják, az iráni orvosok által kifejlesztett vizsgálat sokat segíthet azoknak a nőknek, akik a gyermekvállalás időpontját szeretnék előre megtervezni – derült ki az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) vasárnapi közleményéből.

A vérvizsgálat előre jelzi a korai menopauzát

A vérvizsgálat az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben a petesejt termelődését szabályozza.

A teheráni Shahid Beheshti orvosi egyetem kutatócsoportja Fahimeh Ramezani Tehrani professzor vezetésével hároméves időközönként vett vérmintát 266 húsz és negyvenkilenc év közötti nőktől, akik 1998-tól egy másik kutatásban vettek részt. A vérvétel mellett a résztvevők háromévente fizikális vizsgálaton is átestek.

A kutatók egy olyan statisztikai modellt fejlesztettek ki, amely lehetővé tette az AMH szintjében bekövetkező változások mérését, amiből előre jelezhető a menopauza bekövetkezésének időpontja.

A cikk a reklám után folytatódik

Az előrejelzés rendkívül pontos

A kutatás időtartama alatt hatvanhárom nő érte el a menopauzát, és Ramezani Tehrani szerint az előrejelzés rendkívül pontosnak bizonyult. „A modellünk alapján jósolt időpont és a menopauza tényleges bekövetkezése közötti eltérés átlagosan csupán egyharmad év volt” – nyilatkozta a professzor. A legnagyobb eltérés három-négy év volt az előrejelzésben.

Ha egy 20 éves nő vérmintájában milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb AMH mutatható ki, esetében nagyobb a korai, vagyis 45 éves életkor előtt bekövetkező menopauza valószínűsége. Ezzel szemben ha 20 évesen milliliterenként legalább 4,5 nanogramm az AMH szintje, 25 évesen 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, a menopauza nagy valószínűséggel csak 50 éven felül fog bekövetkezni.

„Eredményeink arra utalnak, hogy az AMH szintje pontosabban meghatározhatja egy nő termékenységi állapotát, mint maga az életkor” – összegezte Ramezani Tehrani, hozzátéve, hogy a technika pontosságának megerősítéséhez további vizsgálatokat kell végezni huszonéves nők nagyobb csoportjának részvételével.

Az európai termékenységi szakértőket felsorakoztató, Rómában megrendezett ESHRE-konferencia szerdáig tart.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AMH szint  klimax  menopauza  vérvizsgálat 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!