Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Tömegek hallása lenne visszaadható - fogakkal?

SoundBiteÚgy mondják, Beethoven siketsége idején a fogaival fogta fel a rezgéseket komponálás közben. A rezgések aztán végighaladtak az állkapcsának csontján, végül a fülbe, majd az agy hallóközpontjába  érve hangérzetet keltettek.

Új szerkezet a siketség leküzdésére

A jövő évben hasonló elven működő szerkezetet dobnának piacra a siketség egyik, sokakat érintő formájának leküzdésére. Az úgynevezett egyoldali siketséggel közel 9 millió ember él az USA-ban. Állapotuk nagyban gátolja őket abban, hogy megállapíthassák a hang irányát. Emiatt veszélyes helyzetek is előállhatnak - gondoljunk csak a közlekedésre -, de a mindennapi kommunikációt is rendkívül nehézkessé teszi.

A Sonitus Medical nevű kaliforniai cég számukra egy apró, fogakra illeszthető eszközt fejlesztett ki. Miniatűr mikrofon veszi fel a hangot és alakítja át azt rezgésekké. A rezgés végül a hallóidegeken át az agy kérgi hallóközpontjába jut. Eddig is léteztek hasonló elven működő készülékek, azonban azokhoz  vagy egy titánium-eszközt kellett a csontba ültetni, vagy pedig a headset-re kellett hagyatkozni.

A cég hamarosan megkezdi a tesztelést. A tervek szerint, az éveleji engedélyezési procedúrát követően, 2010 második felében kapható lesz a gyártmány.

 

Kapcsolódó kifejezések: siket  siketség 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!