Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Égési sebek korrekciója őssejtekkel

Égési sebek korrekciója őssejtekkelFrancia kutatók azt állítják, hogy felfedezték azt az eljárást, melynek segítségével az őssejtek új bőrt tudnak létrehozni, s ezzel igen komoly segítséget nyújthatnak az égési balesetek áldozatainak, jelenti a BBC.

A tudósok arról számolnak be, hogy az őssejtek tizenkét hét alatt emberi bőrt hoztak létre, miután egerekbe ültették be őket.

A Lancet folyóirat közölte a kutatás eredményeit, és azt állítja, hogy ezzel megoldódhat az égési sérülések áldozatainak az a problémája, amelyet a kilökődés veszélye okoz.

A szakértők szerint igen jelentős haladást könyvelhetnek el: a súlyos égési sérülések alanyain már több mint húsz éve alkalmazzák eredményesen azt a technikát, mely saját őssejtjeiket felhasználva hoz létre új bőrt. Ez az eljárás azonban három hetet vesz igénybe, mialatt a betegek a dehidratáció és a fertőzés veszélyének vannak kitéve.

Ez alatt az idő alatt elhunytak bőrével takarják be a sérüléseket, de ez nem mindig megvalósítható, és a kezelt immunrendszere gyakran ki is löki az idegen anyagot.

 

Kapcsolódó kifejezések: bőr  sérülés  tenyészt  égés  égési  őssejt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!