Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

A viszketés titkai

 Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk a viszketés kialakulásáért felelős idegsejteket így remélik, hamarosan áttörést érhetek el egyes bőrproblémák kezelésében.

A Washington Orvostudományi Egyetem és a Peking Harmadik Egyetemi Kórház tudósai olyan egereket hoztak létre, amelyekből hiányoztak a viszketés specifikus neuronok.

Viszketést érzékelő sejtcsoportok....

Ezeken az egereken végzett kísérletekből egyértelműen kiderül, hogy létezik egy idegsejtcsoport, ami csak a viszketés érzésért felelős – ez ellentmond az eddigi elképzelésnek, amely szerint a fájdalom és a viszketés egymáshoz közel álló érzések.

"Ez a felfedezés rendkívül fontos egyes bőrbetegségek kezelésének szempontjából – nyilatkozta Zhou-Feng Chen, a Washington Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Most már tudjuk, hogy egyes neuronok olyan speciális receptorokat és jelzőmolekulákat tartalmaznak, amelyek a krónikus viszketés elleni kezelések célpontjai lehetnek."

A cikk a reklám után folytatódik

Az ekcéma, a pikkelysömör és a különböző bőrallergiák mind krónikus viszketést okozhatnak, amelynek a kezelése olykor csak részben sikeres. Az első viszketésért felelős gént 2007-ben azonosították. Ez a gerincagyban aktív gén a gasztrin-kioldási peptid receptor nevet kapta (GRPR).

"Ez a receptor csakis a viszketésérzésért felelős, semmi köze a fájdalomreceptorokhoz. Ebből következik, hogy létezik a gerincagyban egy viszketés-specifikus idegi pálya" – nyilatkozta Dr. Chen.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőrallergia  ekcéma  viszketés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!