Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.
A+ A A-

Érelzáródás: sztent gyógyszerrel vagy anélkül

 Bár a gyógyszerrel bevont sztentekkel nyitva tartott artériák kevésbé hajlamosak újból elzáródni, a szívroham és a halálozás kockázata nem csökken a „csupasz” sztentekhez képest – olvasható két, Svédországban, illetve az Egyesült Államokban készített tanulmányban.

Egy korábbi tanulmányból az derült ki, hogy a gyógyszerrel bevont sztentek veszélyesebbek, azonban az ezt követő, 47 967 ember részvételével zajlott felmérés nem talált számottevő különbséget a kétféle sztentet kapottak között. Dr. Stefan K. James, az Uppsalai Egyetem kardiológus docense, a tanulmány vezető szerzője szerint a gyógyszerrel bevont sztenteket akkor kellene csak használni, amikor nagy az újbóli elzáródás veszélye, például kicsi, de hosszú erek, vagy a páciens cukorbetegsége esetén, mivel ezek kétszer annyiba kerülnek, mint a „csupasz” sztentek.

Az amerikai vizsgálat a svéddel szemben randomizált, kontrollált vizsgálat volt 3006 beteg részvételével, 2257-en kaptak paclitaxellel bevont sztentet (Taxus sztent), 749-en pedig a „csupasz” változatot. Az első 13 hónapban az újbóli elzáródás a Taxus-csoportban 10% volt, szemben a másik csoport 22,9 százalékával, azonban a halálozásban és a súlyos kardiológiai problémákban nem volt különbség.


Dr. Gregg W. Stone, a Columbia Egyetem Egészségügyi Központjának professzora szerint nem meglepő, hogy a halálozásban nincs különbség. A szívrohamot okozó elzáródott artériát nyitják meg újból a sztenttel, azonban „csak attól függ, életben maradnak-e, hogy kapnak-e egy újabb szívrohamot” – magyarázta Stone. „Nem várjuk el a sztentektől, hogy életeket mentsenek, azonban az újbóli elzáródás előfordulását körülbelül 40 százalékkal csökkentették.”

Mindkét tanulmány a New England Journal of Medicine május 7-i számában jelent meg.

Kapcsolódó kifejezések: gyógyszeres sztent  sztent  érelzáródás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!