Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Teréz napja van. Holnap Gál napja lesz.
A+ A A-

Azonosították az AIDS vírus mutációját

Azonosították az AIDS vírus mutációjátAzonosították a HIV-1 AIDS vírus DNS mutációját okozó fehérje struktúráját. A HIV-1 fertőzés gátlásában résztvevő fehérjék felépítésének megértése segíthet az AIDS elleni harcban, hála a Minnesota Egyetem kutatóinak.

Hirosi Matsuo PhD és Rueben Harris PhD, a Biokémiai, Molekuláris Biológiai és Biofizikai Intézet munkatársai azonosították az APOBEC3G – a HIV vírust gátló fehérje – szerkezetét.

A fehérjék miniatűr szerkezetek, amelyeknek specifikus működésük van. Az APOBEC3G képes a HIV vírus DNS-ének módosítására, aminek hatásra a vírus nem lesz többé fertőző. A HIV-1 azonban képes elkerülni ezt a fehérjét saját, Vif nevű fehérjéje segítségével, amely az APOBEC3G megsemmisítését okozza.

A felfedezésnek köszönhetően az APOBEC3G szerkezetét ezután már módosíthatják a kutatók, hogy a HIV elleni harc hatékony molekulájává válhasson. Jelenleg folyó kutatások azt is tanulmányozzák, hogyan semlegesíthető a Vif, mielőtt az tönkretehetné az említett fehérjét. A kutatások segítségével új gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyek az AIDS kezelés jövőjét jelenthetik.

A kutatás eredményeiről a Nature 2008. február 20-ai online kiadása számol be.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!