Ma Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
A+ A A-

HetiTéma: időjárási frontok és hatásaik

Tartalomjegyzék

HetiTéma: időjárási frontok és hatásaikMár ősi idők óta az emberek bizonyos időjárási helyzeteket kapcsolatba hoztak fokozottabb fájdalmakkal, fejfájással, migrénnel, vagy egyszerűen rossz közérzettel. Ez a kapcsolat néha nagyon is nyilvánvaló, amikor például a hőhullám többszáz idős ember halálát okozza, vagy amikor a bőrrák előfordulása hirtelen megugrik.

A meleg és hideg szélsőértékek, valamint a Nap ultraibolya (UV) sugárzása okozta rendellenességek nyilvánvalóak. Nem ennyire egyszerűek a közérzetre, viselkedésre és a komfortérzetre való hatások. A kutatók rájöttek, hogy az orvostudomány egymaga nem tud minden betegségi tünetet megmagyarázni, és új tudomány született, a biometeorológia, ami sok tudományág kombinációja, de főként a meteorológiáé, orvostudományé és biológiáé. A természetből való kiválásunk és a modern életstílus, a légkondicionálókkal, légpárásítókkal, fűtőkészülékekkel, sokkal érzékenyebbé tett bennünket a környezeti hatások iránt. Ez különösen igaz, ha a test elgyengül betegség vagy a kor miatt.

A test úgy reagál a hidegre, hogy összehúzódnak az erek a bőrben és annak a testfelszín közelében. Így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa a keskenyebb erekben. Ez egy beteg szív számára már túl sok lehet. Ha a légnyomás jelentősen leesik, akkor a levegő kitágul az elszigetelt testüregekben és a membránok folyadékaiban. Ez nyomást gyakorol a gyulladt vagy sérült szövetekre az ízületekben és az izmokban, ami fájdalom növekedéssel járhat. Vannak emberek, akik ugyanezt érzik repülőúton, amikor a kabin légnyomása leesik a felszálláskor. Az időjárásérzékenység fájdalmat okozhat, mert az időjárási elemek gyors változása irritálja az idegvégződéseket. Továbbá, a csontok és az izmok különböző sűrűségűek, és hőmérséklet- és nedvességváltozáskor az egyenlőtlen kiterjedés és összehúzódás fájdalmat okoz a gyulladt vagy sérült ízületekben és izmokban.

A meleg időjárási szélsőértékek nagyobb hatással vannak a halálozásra, mint a hideg hullámú időszakok. 2003 nyarán mintegy 180 ember halt meg egy nap alatt Párizsban a rendkívüli magas hőmérséklet miatt, és az egész hőhullám során többezer ember pusztult el.

A cikk a reklám után folytatódik

A nedvesség hatása az elhalálozásra is nagyon jelentős, mivel a test hőszabályozó rendszerére hat, amikor az izzadság párolgását befolyásolja.

Az időjárásérzékeny emberek egy-két nappal az időváltozás előtt már ingerültekké válnak és gyakran borzasztó rosszul érzik magukat, amikor front érkezik. Például az USA kórházaiban megállapították, hogy ilyenkor több kisgyermek születik, növekszik a fejfájások és migrének száma. A reumások már előre félnek a hideg és nyirkos levegő érkezésekor, míg a száraz, porral teli szárazföld felől fújó szél már a front megérkezése előtt felerősíti az asztmát és súlyosbítja tüneteit. A szénanáthával küszködők is pontosan tudják, amikor a számukra kedvezőtlen idő bekövetkezik.

A szárazföld felől fújó, front előtti száraz szél hasonló, mint amit az Alpok, és a Sziklás-hegység amerikai és kanadai lakosai átéltek. Ezek a kellemetlen szelek Közép-Európában a főn, Észak-Amerikában a chinook és a Santa Ana. Néhány svájci bíróságon ezeknek a szeleknek a negatív hatása a bűntettek enyhítő körülményeként jelenik meg. A kanadai Calgary Egyetem igazolta, hogy a chinook sok migrénpanasz okozója.

Elektromos áramnak is van hatása. A villám a fény sebességével terjedő elektromágneses jeleket bocsát ki. Mérőműszerekkel több száz kilométer távolságból mérhetők.

(szerkesztő: Szalai Sándor - Országos Meteorológiai Szolgálat
tudományos lektor: Wantuchné Dr. Dobi Ildikó / Kalmár Györgyné - Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest
)

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!