Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Jön a tél: kemény hidegbetörés, hózáporokkal!

elsohoHétfőn helyenként viharos erejű széllel sarkvidéki levegő tör be a Kárpát-medencébe, több mint tíz fokos lehűlést és hózáporokat hozva.

Sarkvidéki eredetű hideg, hózáporral

A jövő hét elején drasztikusan megváltozik időjárásunk képe. Vasárnapig marad a borongós, csapadékos, de enyhe időjárás, azonban hétfő éjszaka észak felől sarkvidéki eredetű levegő tör be a Kárpát-medencébe írja az esotanc.hu.

A hidegbetörést erős, helyenként viharos erejű északi szél kíséri majd, és igen erőteljes 10-15 °C lehűlést hoz a jövő hétre.
Vasárnap még egy mediterrán ciklon hatására többfelé lehet esőre számítani, azonban a késő esti órákban már elkezdődik a hideg levegő beáramlása az országba, és hétfő hajnalban az esőt a magasabban fekvő helyeken, majd a Dunántúlon többfelé is havaseső, havazás váltja fel. Hétfő délelőtt a keleti megyékben is számítani lehet esőre, havasesőre, havazásra, de a csapadékhajlam gyorsan gyengül majd, és eláll a havazás. Megmaradó hóra a pozitív hőmérséklet és a meleg talaj miatt egyelőre nem kell számítani.

Fagypont közeli hőmérséklet

A hidegbeáramlás miatt a hőmérséklet gyorsan csökken, napközben +1 +6 °C várható már csak. A Felhőzet lassan felszakadozik, de futó hózáporok előfordulhatnak még a nap folyamán.

Kedden és szerdán is változó felhőzet mellett futó hózáporok előfordulhatnak 0 +5 °C körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, kedden még csak néhol, szerdán azonban már országszerte fagy várható. A hidegebb, fagyzúgos területeken már -5 °C alá is csökkenhet a reggeli hőmérséklet.

A hidegbetörés lényegesen javítja a levegő minőségét, és kitisztítja a Kárpát-medence levegőjét.
A jövő hét második felében, a jelenlegi modellfutások alapján kisebb felmelegedés valószínű, de még jelentős a bizonytalanság.

Kapcsolódó kifejezések: hidegbetörés  hidegfront 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!